Hem » Glasräcke » Stolpar till glasräcke

Stolpar till glasräcke

Här hittar du stolpar till glasräcken. Våra stolpar med glashållare är producerade av syrafast stål.

Standardhöjden på våra stolpar inklusive handledarfäste och handledare är 110cm.

Stolpar till Glasräcke Altan uppifrån

Illustration: Stolpar till glasräcke uppifrån, med glastållare monterade i olika utförande.

Ändstolpe till glasräcke

Denna stolpe har enbart glashållare på ena sidan - hållarna går att vända så att skruvskallarna är åt det håll du vill ha dem. Stolpen erbjuds komplett med hållare för rund överliggare och ett välvd avslut till din handledare.

Mittstolpe till glasräcke

Mittstolpe med glashållare på båda sidorna, med hållare för rund överliggare.

Hörnstolpe 90˚

Hörnstolpe till glasräcken med glashållare monterade i 90˚ vinkel, så att stolpen kan sammanbindanda två sektioner som står i vinkel emot varandra. Hörnstolpen till glasräcke levereras med ledstångshållare och ett skarpt ledstångshörn i 90 ˚ vinkel.

Hörnstolpe med glashållare i egen vinkel på glashållarna - Du väljer vinkeln själv

Denna hörnstolpe produceras emot beställning i just den vinkeln du behöver.

Vi har tyvärr ingen funktion för att beställa egen vinkel i webshoppen men du är välkommen att lägga ett mail till vår Kategoriansvarig för Rostfria räcken, Magnus. Som gärna hjälper dig med detta.

Övrigt om våra stolpar till glasräcke

Under normala förhållanden kommer dessa inte att rosta. Dock kan missfärgningar uppstå i kustnära områden. För bästa utseende på ditt glasräcke rekommenderar vi peridisk rengöring. Stolparna finns i två variander, en har ett slipat ytskickt, av korn 320 och vårstädas bäst med putsdukar speciellt anpassade för rostfritt av detta korn. Små skador och repor kan även bättras på med dessa dukar. Den andra typen är blankpolerad, ytan saknar de små repor som missfärgande och rostdrivande partiklar behöver för att etablera sig ordentligt. Det betyder dock inte att du är helt säker från missfärgningar. Det kommer ändå krävas periodisk rengöring, framförallt en ordentligt vårstädning.

Teknisk Specifikation

Handelsnamn: Räckesstolpe i syrafast stål
Benämning: Stolpe till glasräcke
Teknisk förkortning:
Material: Rostfritt stål AISI 316
Utförande
Yta: Slipad korn 320 eller polerad yta
Toleranser
Norm: ISO 2768-f
Höjd: 1000mm +/-0,3mm
Bredd: Fot ø100mm, stolpe ø42,4mm
Godtjocklek: Fot 6,0mm, stolpe 2,0 mm +/-0,05mm
Infästning glasfästen: Samtliga infästningspunkter i stolpen är producerade med "flowdrill" en förutsättning för ett cc mått på 1200mm på stolparna
Infästning underlag: 3 st ø9mm hål försänkta till en ø16,4mm
Svetsning: God med rätt tillsatsmaterial, för varaktigt rostskydd i svetsfog förutsätts betning
Limning: Samtliga rördelar är anpassade att limmas med ett epoxy.
Ytbehandling
Målning: Stolparna går bra att måla eller pulverlacka, se gärna våra insändares bilder.

Ändstolpe ritning ritning fotplatta

Ritningarna illusterar

Längden på Stolpen. Dimentionen på röret. Standardhålbilden för glashållarna oavsett utförande.
Hålbilden och dimensionerna på fotplåten.


Mer om tekniken vi använder för att skapa hållbara infästningspunkter för våra glasfästen

Monteringsanvisningar

Montera glasräcke på trall.

Montering av glasräcken på trall sker med hjäp av fransk träskruv, du kan välja rostfri eller varmförzinkad. Så länge ditt räcke inte utsätts för saltvatten så kommer den varmförzinkade att funger alldeles utmärkt. Om du oroar dig för att det blir fult, så kan vi försäkra dig om att täcklocket är till för att dölja dessa skallar och kommer att göra dem helt osynliga. Foten på stolpen har 3 hål ø9mm, därför rekommenderar vi fransk träskruv 8mm med en längd på minst 90mm.

Men det är inte riktigt så enkelt, när räcket väl är på plats så har du skapat ett enormt vindfång, som kommer slita i trallen. Det är viktit att du har tillräckligt med virke under stolparna för att ditt räcke inte skall slitas loss av vinden. Vi rekommenderar att infästningspunkter som inte har regel under, förstärks med en sådan.

Det finns andra sätt att öka stabiliteten på ditt räcke, det främsta är att förankra ledstången i vägg eller någon form av stomme. Sedan får man ökad stabilitet i de fall man monterar räcket i vinkel. Det resulterar i en förstyvning av ledstången som ökar hela räckets stabilitet. Den senare metoden förutsätter självklart att det finns behov av vinklar på räcket, vilket inte alltid är fallet.

öka stabilitet i glasräcke genom att förankra i vägg

Vi har speciellt framtagna detaljer som är tillför att förankra rören mot vägg.

förankra ledstång emot vägg

Denna detalj och många fler hittar du i kategorin rördelar rostfritt.

Montera glasräcke på betong.

Om du skall montera ditt glasräcke på en betongplatta behöver du inte alls oroa dig för räckets stabilitet som när du monterar i trall. Till din hjälp erbjuder vi självgängande betongskruv, du borrar hålet och drar sedan ned skruven som skär ut en gänga i betongen.

montera glasräcke i betong med självgängande betongskruv

Det kan låta helt oproblematiskt men tyvärr så är det inte det. Skruven kräver omfattande kraft att skapa denna gänga och kan inte heller dras åt för hårt, då den riskerar att slita sönder gängan.
Tillverkaren av skruven rekommenderar att man använder sig av en momentnyckel - vi föreslår en mutterknackare eller slagborrmaskin med bitshållare, vartfall de första 3/4 av skruven. Den sista biten går sedan med viss möda att lösa med hjälp av handhållna redskap.

Glaset

Det finns en del byggtekniska normer som reglerar vilken typ av glas vi skall använda när vi bygger räcken, dessa normer finns till för att skydda användarna av glasprodukter men också för att du skall få en så bra produkt som möjligt. När du planerar ditt glasräcke ber vi dig innan att konsultera den glasmästare du tänkt skall leverera glaset. Glasmästaren har kompetensen att bedömman vilket glas du skall använda och en dialog er emellan är viktig för att du skall lyckas.

Oavsätt vilket glas du och glasmästaren enas om, så skall du vetat att glas har en tjocklekstollerans på +/-0,2 mm på en 4mm ruta. Det medför att ditt laminerade 8,76 glas kan enligt ISO-standarden ha en tollerans på +/- 0,4 mm. Detta gör att du tyvärr behöver säkra glaset vid glasfästet med lim. Det finns särskilda lim för just detta och det tar du direkt med din glasmästare i sammband med beställning av glaset. Din glasmästares erfarenhet är värdefull, ta tillvara på den.

I våra kompletta stolppaket, ingår dubbla uppsättningar med gummin, för 8,0mm och 8,76 mm glas, detta för att möta upp det extremaste av glasdiffarna.

 

Har du frågor om stolpar till glasräcke?

Du når oss enkelt antingen via mail eller telefon 031-352 68 00.