Kapa Gängstång

För att en kapning av en gängstång skall räknas som framgånsrik, förutsätter vi att det går att skruva på mutter samt att eventuell varmförzinkning inte är skadad bortanför själva snittytan. Här följer några tips och trix för att du skall lyckas med din kapning av gängstänger.

Kapa gängstång - hur man kapar gångstång?

Du behöver rätt verktyg, du behöver fixera stången och skydda gängorna, slutligen finns ett lite enkelt trix för att återställa gängan presic vid snittet.

1. Välj rätt verktyg

För att kapa gängstång framgånsrikt behöver du antingen en metalsåg eller en vinkelslip med en stålskiva. Själv föredrar jag en tunn skiva, men det är helt individuellt. Du kommer även att behöva något att slipa med, antingen slipskiva till din vinkelslip, bandslip eller någon annan form av eldriven slip. Göra det med fil eller sandpapper är troligen ganska besvärligt, då stål är hårt.

2. Fixera gängstången

Det är bra om du har någonstans att fixera gängstången, antingen genom att skruva gängstången i något så den sitter fast eller genom att montera den i ett skruvstäd.

3. Skydda gängorna

Hur man kapar gängstång - skydda med mutter
Om du skall kapa gängstången på frihand, dvs inte spänner fast den och kapar med fixerad såg. Föreslår jag att du skruvar på två muttrar och placerar dem på vardera sida om de planderade snittet. Detta gör att eventuella hopp med klingan inte orsakar skador på gängstången.

Om du skall spänna fast gängstången i ett skruvstäd rekommenderar vi att du skruvar på ytterligare ett par muttrar. Förutom att skydda gängstång ger det ett bättre grepp och kan även förhindra rotation av gängstången.

4. Slipa en trubbig spets

Kapa gängstång - slipa trubbig spets - återställ gängan
Genom att slipa en lätt trubbig spets på gängstången frilägger du nya frächa gängor som din mutter kan gängas på. Alla eventuella ojämnheter som snittet orsakat påverkar nu inte muttern alls.

Lycka till med kapningen och hör av dig om har du frågor om gänstänger

Tveka inte att kontakta kundtjänst. Du når oss enkelt antingen via formulär , mail eller telefon frågor, ring montano 031-352 68 00.