Varmvalsad plåt

  • plåt med glödskal, olika tjocklekar, format, obehandlad. Klippes mot förfråga...
    från 864,00 kr
  • Bondplåt där ytan är anpassad för målning, anoljad för att bibehålla ytan. Er...
    från 1170,00 kr
  • Konstruktionsstål med styrka genom styrd avkylning i produktionsprocessen, no...
    från 2352,00 kr
  • Höghållfast, thermomekaniskt valsad kallformningsplåt. Betad och anoljad. For...
    från 1080,00 kr

Varmvalsad plåt

Varmvalsad plåt finns i flertalet olika kvalitéer och vanligtvis från godstjocklek 3 mm och uppåt. I denna kategori finns det som brukar kallas för bandvalsad plåt (bandplåt) och grovplåt. Montano säljer varmvalsad bandplåt med tjocklek från 3 till och med 15mm och grovplåt med tjocklek från 10 till 100mm. Det finns både vanlig obehandlad stålplåt med glödskal samt varmvalsad plåt med betad och anoljad yta. Tunnare plåt upp till 3,0mm är vanligtvis kallvalsad och finns under en annan kategori.

Hos oss på Montano kan både privatpersoner och företag köpa plåt. Saknar du någon tjocklek eller önskar ett annat format - tveka inte att kontakta vår kundtjänst. Vi har även möjlighet att erbjuda klippt och skuren plåt. Vi skär plåt med gas, plasma, vatten och laser.

Vad betyder stålbenämningen

 

egenskaper stål

Ståltypen S Allmänt konstruktionsstål  Sträckgräns 355 N/mm2  Slagsegheten 27j vid -20°C  Tilläggskrav Normaliserad

Ståltypen S: Allmänt konstruktionsstål
Kategorin av stål som används för att tillverka byggnadsmaterial. Finns i mängder av former, kemiska sammansättningar men också mekaniska egenskaper. Olika normer reglerar sammansättnigen och enbart om stålet uppfyller dessa kan det användas till klassade projekt. Exempel på detta är SS-EN1090, som reglerar byggande av bärande stålkonstruktioner.

Sträckgränsen
Den lastbärande förmågan för stålet, även kallat elasticitetan eller förmågan att utsättas för krafter utan att permanet deformeras. Där 355 indikerar att 355 N/mm2 är lägsta gränsen som materialet skall klara av att utsättas för. Bärande konstruktioner skall byggas med som lägst 355 material, men detta innebär inte att allt 355 material är godkänt som bärande konstruktionsstål.

Slagsegheten
Ett materials förmåga att hastigt belastas med kraft som appliceras vid olika temperaturer, även kallat sprödheten i materialet.

Tilläggskrav
Dessa krav är många, vi listar några av dem i tabellerna nedan. I detta fallet, som är ett ganska vanligt handlar det om +N Normaliserad. Vilket något förenklat innebär att stålet svalnat rumstempererat, eller kontrollerat och att detta inneburit att dess inre strucktur långsamt formats utan ihåligheter och på så sätt gynnat stålets mekaniska egenskaper så som brottgräns, sträckgräns och slagseghet.

Leveranstillstånd
Utöver tilläggskraven kan ytterligare bokstavskombinationer efterfölja. Dessa talar då om hur plåten är behandlad/skyddad. Exempel kan var +PVC, vilket gör gällande att plåten är plastad, ett annat ganska vanligt är B+O, som innebär betad och anoljad, AR står för obehandlad, men skrivs sällan ut.

Ståltyperna och några av bokstäverna i kombinationerna av benämningarna.

Ståltyp Slagseghet Tilläggskrav / tillstånd
S Konstruktionsstål JR 27 J 20℃ N Normaliserad
P Tryckkärlsstål J0 27 J 0℃ M(H) Termomekaniskt valsat
E Maskinstål J2 27 J -20℃ BO Betad och anoljad
G Gjutstål J3 27 J -30℃ C Kallformningsstål
L Rörledningsstål J4 27 J -40℃ W Väderbeständigt