Hem » Stål och Metaller » Småbitar » Stång » Aluminium Vinkel 1 meter

Aluminium Vinkel 1 meter

Aluminium L profil i strängpressad 6060 tillstånd T6, för konstruktions och transportapplikationer, levereras sågade till ca 1 meter, pris per styck.
6060 är en vanlig legering i stång och profiler. De värmebehandlade profilerna har mediokra mekaniska egenskaper, men lämpar sig med sin korrosion motståndskraft, mycket bra inom bil och tågindustrin. Detta innebär produceras därmed i att legeringen produceras i mycket höga kvantiteter till en lågt pris. Aluminiumlegeringen lämpar sig mycket väl till anodisering, en form av ytbehandling genom elektrolytisk oxidationsprocess. Detta ger möjligheten att ytbehandla materialet i ett brett spektrum av färger. Aluminium i denna legeringen går mycket bra att svetsa med både MIG och TIG, förutsatt att rätt tillsatsmaterial används. Tempererat material som möjliggör kallformning i denna legering kan besvärligt att maskinbearbeta, något som minskar med graden av härdning. Legeringen är godkänd enligt EN6082 för användning inom livsmedelsindustrin. Anodisering rekommenderas följa DIN17611 för bästa resultat på legeringen. Mer info

Semesterstängt 12 juli - 2 augusti, order inkommande under perioden levereras ut i turordning i augusti.

skriv ut knapp

Aluminium Vinkel

Aluminium profil i form av vinkel, levereras sågade till ca 1 meter, pris per styck. 
 
6060 är en vanlig legering i stång och profiler. De värmebehandlade profilerna har mediokra mekaniska egenskaper, men lämpar sig med sin korrosion motståndskraft, mycket bra inom bil och tågindustrin. Detta innebär produceras därmed i att legeringen produceras i mycket höga kvantiteter till en lågt pris. Aluminiumlegeringen lämpar sig mycket väl till anodisering, en form av ytbehandling genom elektrolytisk oxidationsprocess. Detta ger möjligheten att ytbehandla materialet i ett brett spektrum av färger.
Aluminium i denna legeringen går mycket bra att svetsa med både MIG och TIG, förutsatt att rätt tillsatsmaterial används. Tempererat material som möjliggör kallformning i denna legering kan besvärligt att maskinbearbeta, något som minskar med graden av härdning. Legeringen är godkänd enligt EN6082 för användning inom livsmedelsindustrin. Anodisering rekommenderas följa DIN17611 för bästa resultat på legeringen.

Användningsområden för Aluminium Vinkel 1 meter: Reparation av befintliga installationer, nybyggnation av mindre konstruktioner

Teknisk Specifikation

Handelsnamn: Aluminium vinkel
Benämning:
Teknisk förkortning:
Material: AW6060
Utförande: Strängpressad T6
Yta: Ytklass 5 av konstruktionskvalite
Svetsning *:
    Gas: 3     TIG: 2     MIG; 2
Mekanisk bearbetning*: 2
Ytbehandling *:
    Anodisering: 1
* Skala 1-6, där 1 är mycket lämplig och 6 är olämpligt


   Si    Fe    Cu    Mn    Mg    Cr    Zn    Ti  
  % % % % % % % %
 6060    0,3-0,6    0,1-0,3    0,1    0,1    0,35-0,6    0,05    0,15    0,1 
                 
                 

Bearbetning av Aluminium

Generellt om bearbetning av aluminium
Viktigt att notera är att aluminiumets mekaniska egenskaper påverkas avsevärt vid upphettning av materialet. Svetsning är den åtgärd som försvagar materialet mest, i och med det behöver man redan under konstruktionsfasen ta värmens effekter i beaktning. En andra sak som vi vill att du tar med innan du börjar jobba med alumininium, är att den inte går att kombinera tillsammans med varmförzinkade detaljer, alltså aluminium får inte röra något galvat.

Kapa eller klippa aluminium
Aluminium kan vara segt att kapa, trotts att det är relativt mjukt. Kapning sker med fördel med kapsåg, med klinga som inte används på kolstål. Skall aluminiumet kapas med vinkelslip så finns det särskilt anpassade kapskivor för aluminium. Det är viktigt att du använder rätt skiva eftersom fel skiva kan orsaka onödigt hög värmeutveckling. Använder du en begagnad skiva, så då till att den inte använts på något som rostar. Kapskivan kan överföra rostande partiklar och snittytan på din alumininium kan ganska snabbt få oönskade missfärgningar.

Borra i Aluminium
Aluminium är ett speciellt material och borrning kan i princip ske med vilket metallborr som helst. Har du inga metallborr så rekommendera vi att i så fall köpa vanliga HSS metallborr med en vinkel på borret på 118°. Den enda anledningen till det, är att dessa är billigast, ett dyrare borr som är legerat med kobolt är enbart skörare och ger inga fördelar överhuvudtaget när du borrar i aluminiumet. Det är extra viktigt att har ordentligt med kylning när du borrar i aluminium.

Skruva i aluminium
Huvudregeln är att inte använda varmförzinkad / galvad skruv. Vi rekommenderar rostfri skruv A4, detta pga av tillgängligheten, det relativt låga priset och rostmotståndet. Tänk även på att det kan vara svårt att få till tillräckligt med gänga i profilen för att det skall hålla för belastningar.