Betongborr

 • Hammarborr för slagborrmaskiner med SDS-max fattning. De grövre dimensionerna...
  från 440,00 kr
 • med SDS+ fattning och 4-skärs krona för komfort och livslängd. * storlekarna ...
  från 42,50 kr
 • För laminerade, armerade material, cylindriskt och SDS fäste. styck eller i s...
  från 45,00 kr
 • för rengöring av borrade hål i sten och betong. Mer info
  360,00 kr

Betongborr 

Betongborr för användning med borrhammare eller slagborrmaskin.

Betongborr SDS

Betongborr SDS

Det finns två typer av SDS fattningar, SDS+ och SDS-max, vilket vi skall ha beror helt och hållet på vilken typ din maskin är anpassad för. De mindre maskinerna med SDS fattningar har oftast SDS+. De lite kraftigare hammarborren typ Hilt maskinerna, som nästan enbart används yrkesmässigt har båda sorterna, så du får kontrollera på din maskin. Dessa borr med tillhörande maskiner fungerar väl i betong, i granit, klinker, sten, marmor med mera. I några av dessa material krävs dock att man stänger av hammarfunktionen på sin maskin. För de sköraste av materialen rekommenderas egentligen ett klinkerborr eller ett multiborr, som är mer anpassade för den typen av material.

Borra i betong

Dagens moderna betongborr av kvalite är förstärkta med skär av karbid, detta för att öka livslägden på borren. Tyvärr måste man beakta de två faktorer, att betong är armerad och Karbid är skört. Anledningen till att kvalitesborr går sönder är nu mera allra oftast att borrskären spricker när det träffar armering. Av den anledningen rekommenderar vi alltid att ha med ett metallborr alternativt ett multiborr i samma dimention för att ta sig genom armeringen utan att göra av med fler betongborr. Det som talar för multiborren är det faktum att dessa faktiskt fungerar i betong, även om det kanske inte är mest lämpade för materialen. Multiborren till skillnad från metalborren finns med SDS fattningar, vilket möjliggör användningen av samma maskiner.

Multiborr

Multiborr SDS och cylindriska

Ett multiborr är ett borr som inte är skräddarsytt för ett visst material. Multiborren är utvecklade för att fungera på så många material som möjligt och gör avkall på de specialegenskaper som utmärker de olika borrtyperna. Den största fördelen med ett sådant borr är att du bara behöver ett per dimension som du använder.

Själva håltagningen sker troligen inte lika fort som om du haft ett specialborr för just materialet du borrar i men fördelarna är när du stöter på laminerade material eller material innehållandes flera ämnen. Ta kakel som sitter på en betongvägg, armeringen i betongen. Ett multiborr klara båda dessa senarion utan att du behöver byta borr eller oroa dig för att knäcka det när du träffar på armering.

Vi rekommenderar inte detta borr om du skall borra hundratals hål i betong eller klinkers, men om du skall ha ett bra universalborr som fungerar skapligt till det mesta så är detta borret för dig.
Multiborren har en mer optimal vinkel för att borra i plast än till exempel HSS Metallborr och definitivt bättre vinkel för plast än HSS Kobolt Metallborr.

Välj rätt slagborrmaskin 

Tänk på att betongborret inte gör hela jobbet, ditt val av maskin påverkar i minst lika stor utsträckning som ditt val av borr. Eftersom vi på Montano inte längre utför några arbeten, kan vi inte lämna några rekommendationer kring vilken utrustning du skall välja. Utvecklingen är av sådan fart, att vi inte längre kan anses veta bäst. Vi rekommenderar därför att du skall välje en oberoende källa som testat ett större antal maskiner och kan lämna en rekommendation med motivering. Besök gärna, någon av dessa tre siter som lämnar sina rekommendationer kring borrmaskiner.