Hem » Maskiner och Verktyg » Kategori

Borr

Kärnborr
HSS Kärnborr, 30 55 och 110 mm, HSS kärnborrsats
 
Kärnborr Weldon
Info
Metallborr proffskvalite
HSS Metallborr, cylindriska och moreskona MK1-MK5, stegborr, försänkare, fasborr
 
HSS Kobolt Metallbor
Info
Kakelborr och keramikborr
Borr för extremt hårda keramiska material, spetsar i Volframkarbid
 
 
Info
Betongborr
Markandens bästa betongborr med enkelskär eller dubbelskär för användares bekvämlighet. kvalitetsborr med Volframkarbidskär
 
Betongborr SDS
Info
Hålsåg
Hålsåg metall med Carbidskär eller konventionell hålsåg för trä och metall.
 
Kärnutkastare hålsåg
Info
Träborr
Centrumborr med skärande spets, spiralborr som själv skruvar sig ner i materialet
 
Spiarlborr sats
Info
Gängtapp Gängsnitt
Gängsnitt och gängkloppa, gängtappar och gängtapshållare, satser med HSS gängtapp och snitt
 
Kombigängtapp
Info
Multiborr
Universalborr som fungerar väl i många olika material - men som inte är bäst på något.
 
för armerad betong
Info

Mer om borr

Vilken typ av borr skall man använda i metall

Metallborr har oftast en krysslipad som är utformad så att den skaver lite på varje varv. Metallborren har ingen särskild spets, men materialet som dessa är tillverkade av skilljer sig från övriga borr. Det är viktigt att välja rätt typ av borr då det finns lika många varianter av borr som det finns varianter metaller. Ett bra metallborr skall vara gjort i HSS stål, då fungerar det väl med legerat och olegerat stål, aluminium, mässing, järn och koppar.

Ett Metallborr för rostfritt stål är ofta legerade med kobolt eller har en titanbeläggning. Detta för att förlänga borrets livslängd och skärpa. Kvalitetsborren är alltid utmärkta den metallsort de är avsedda för. Ett borr som fungerar bra för aluminium, är alltså inte lämpligt för rostfritt. Medan det går bra tvärt om även om det då är onödigt påkostat.

Vad innebär HSS borr

HSS är namnet på en stålsort med högt motstånd emot den värme som uppstår i samband med friktion i höga hastiheter. HSS High Speed Steel, kallas även snabbstål och behåller sin skärpa upp till temperaturer på 600 grader. Vilket inte är en ovanlig punktvärme vid borrning om skärvätsor eller kylvätskor inte används.

Vad innebär HSS Kobolt metallborr

HSS Kobolt metallborr, är också ett borr i snabbstål, men ett som förstärkts ytterligare med metallen Kobolt. En inblanadning på ca 5% brukar räcka till för att metallborret skall klara av ännnu högre värmepåslag. Ett HSS Kobolt Metallborr är mycket väl lämpat för hårda metaller så som Rostfritt stål.

Vilken typ av borr skall man använda i Betong, Sten och tegel.

Betong borr, hammarborr används för att borra hål i betong och murverk. När du ska borra i betong och murverk behöver du en slagborrmaskin eller en borrhammare. Om du ska borra hål i tegelsten eller hålsten kan du använda Hammarborr, men då borrar du utan slag. Om du borrar i tegelstenar kan du i värsta fall använda dig av en skruvdragare, men vi rekommenderar dig i så fall att åtminstone undvika namnlösa borr från kit inhandlade på kända lågprismarknader. Det finns Multiborr vars egenskaper passar idealiskt till just hålsten och tegel, medan de är mediokra för betong och sten. Köp ett kvalitetsborr i den dimension du behöver, du hittar de vanligaste storlekarna för långt under hundralapper, det kommer du inte ångra.

Betong borr - Hammarborr SDS eller Cylindriska

Betongborr har oftast maskinfattning av typ SDS+ eller SDS-MAX. De passar till de där dyra hiltimaskinerna och deras konkurrerande märken. Du kan alltså inte fästa, korrigering, dessa borr är ej lämpade att fästa på en borrchuck på en vanlig maskin med rund fattning. Där skall du välja borr med cylindring fattning, runda borr. Kvalitetsmärkena har oftast samma borr i flera utföranden, du väljer det som passar till din maskin. Skall du borra många hål i betong, rekommenderar vi dig att hyra en riktig maskin hos en maskinuthyrare. Det kostar inte särskilt mycket och dessa säljer allra oftast ett borr som passar till just den maskinen du hyr. Borret brukar man alltså inte hyra, utan du köper ett fläng nytt och behåller det sedan. Vi rekommenderar dig att köpa ett extra och kanske till och med ett metallborr eller multiborr, också. Skulle du ha oturen att träffa på armering och knäcka spetsen på ditt hammarborr, bespar du dig själv en resa.

35mm hål 150mm djupt borra i hård betong

BILD:Borra 35mm hål 15cm rätt ner i betongen kräver rätt typ av borr och maskin.

Betong borr - Enkelskärs eller dubbelskärsborr

Vad är ett volframkabid borr

Det är ett borr som är försett med en spetts som klara mycket höga temperaturer utan att förlora sin styrka. Volframkarbid, även kallat tungstenkarbid, har en extremt hög smältpunkt, 2870 grader. Vilket göra att heta som uppstår vid höga varvtal inte påverkar skäret lika negativt. Hammarborr av kvalite är alltid försedda med dessa spetsar.

Vilken typ av borr skall man använda i trä

Träborr kännetecknas enkelt då dom oftast har en centrerande spets med två förskär som ger ett bra och snyggt resultat i trä, plywood, gips och andra skivmaterial. Dock kan utformningen på dessa borr skillja sig åt mellan fabrikat och dimentioner. Ett träborr som skall ner på djupet bör ha formen av en spiral, precis som de övriga borren, detta i syfte att transportera bort de lösa materialet ur hålet.

Skall man förborra hål?

Förborra hål gör man i två sammanhang, det första är att man förborrar för fransk träskruv eller liknande, i detta fall är syftet att förhindra sprickbildning i materialet. Något vi starkt rekommenderar, framförallt om det handlar om hårda träslag. Det du bär tänka på är att välja en borrdimention som är mindre än innerdiametern på skruven och att du inte skall göra hålet för djupt. Skruven sitter bättre om den får ta sig genom materialet av egen kraft den sista biten.
I det andra fallet är det när hål dimension är avsevärd, då är det alltid en fördel att dela upp borrningen i två eller flera dimentioner, framaförallt om du borrar i hårda material som stål eller rostfritt. När du skall borra stora hål i till exempel en stålbalk, kan det vara ide att använda sig av ett kärnborr i stället. Lite förenklat fungerar dessa som ett mellanting mellan fräs och hålsåg.

Känna igen de olika borrtyperna

Metallborr

Metallborr
Metallborr kännetecknas av att deras skär bildar en trubbig spets. De är aldrig försedda med något särskilt förstärkande material eller utmärkande spets. Det är vanligt att dessa borr är svarta, men smådimentioner förekommer vanligtvis i blankt utförande, speciellt bland kvalitetsborren.

 

Hammarborr

Betongborr
Betongborr känns lättast igen genom de skärr som sitter monterade på borret. Dessa skären är plattor och sticker även ut lite på sidan av borret. Kvaliten på dessa skär utgör kvaliten på borret. Själva borskaftet har enbart som funktion att transportera bort de partiklar som skären hammarar bort. Betongborr finns med enkelskär och dubbelskärr, historiskt har bara de grövre borrdimentionerna haft dubbekskär. Men på senare tid lanserar fler tillverkare av kvalitesborr, dubbelskärr, detta för användarens bekvämlighet och betongborrets livslängd.

 

träborr

Träborr
Träborr kännetecknas av sin karaktäristiksa spets som oftast är slipad att skära ut mer desto djupare borret kommer. Är ditt träborr ett sprilalborr, kan spetsen ha en gänga som liknar en skruvs. Detta för att bita sig fast i materialet och bistå genom att låta rotationen dra ner borret. Ett borr med den typen av spets reglerar nedstigningshastiheten och ger en kontrollerad borrning som inte är så påfrestande för den som borrar.


multiborr

Multiborr
Multiborr är otroligt lika i utformingen till betongborren, det som särkiljer dem, förutom den medvetet avvikande färgen är utformningen på skäret. De olika Multiborren är olika bra på olika material och utformas specifikt så utifrån avvägningar. När du köper ett multiborr, läs nogrant igenom vad dessä är mest lämpligt för. Borrar du kombinationer av stål och betong, väljer du ett som är anpassat för detta. Just denna kombinatinen är den vanligaste och bra att ha för de tillfällen du stöter på armering i betongen.