Hem » Beslag » Infästning » Kategori

Bult och Sexkantskruv

Mutter
Mutter i lösvikt, massor av mutter typer, mutter med fläns M6MF, Skarvmutter M6LM, Lågmutter ML6M,
C3 A4 illustrion av sexkantskylsa av typen som passar till skallen
Rostfri Varmförzinkad obehandlad
Info
Bricka
Rund bricka, båtbricka, fjäderbricka, bulldog, tandad bricka, fyrkantsbricka
C1 C3 A4
Varmförzinkad Rostfri obhehandlad.
Info
Tandad Bricka Bulldog
Tandad bricka som används med bult och mutter för att låsa två trästycken i bestämd vinkel.
C3 CE-märkt
Shark bricka / Bulldog bricka
Info
Mutterskydd
Mutterskydd i PE plast. Tåliga ned till -60° med hög motståndskraft emot syror och baser. Passar standardmuttrar
 
Nyckelvidd 8 - 24 mm
Info

Sexkantsbult, Rostfri Bult

Montano lagerhåller stora mängder bult. Dessa är tillgänglinga för alla via vår webhandel. Vi har en fysisk avhämtning på vårt lager i Bohus, egen distribution i Göteborgsområdet och skicka stora mängder paket över hela landet.

Bult med metrisk gänga

ISO standarden för både hel- och delgängade skruv är metrisk. Bultskallen kan vara märkt med gängtyp och gängsystem. På vissa av våra bultdimentioner kan du alltså hitta ett M, som står för M-gänga. Vänstergängade skruv är alltid märkta med en pil som går åt vänster. Montano lagerhåller inte vänstergängade skruv eller mutter, så det går inte att köpa fel. Vi kan självklart emot förfrågan ta fram andra gängtyper, vänligen kontakta kundtjänst.

M6S-D och M6S-H

Är förkortningar för Metrisk sexkantsskruv delgängad och helgängad.

ISO 4014 Delgängad

ISO 4014 är en fästelementststandard för delgängade sexkantskruvar i produktklasserna A och B. Den ersätter den äldre standarden DIN 933.

ISO 4017 Helgängad

ISO 4017 är en fästelementststandard för helgängade sexkantskruvar i produktklasserna A och B. Den ersätter den äldre standarden DIN 933.

Sexkantsskruv

Skallen på våra skruvar är en standard HEX eller sexkant och passar vanliga nycklar och hylsor. Nyckelviden för skruv är M 8=13mm, M10=16mm, M12=18mm, M16=24mm, M20=30mm och M24=36mm

Hållfasthetsklass 8.8 och märkning

Bulten håller hållfasthetsklassen 8.8 och kan användas till hålfasthetsklassade förband. Varje förbandsdel är individuellt märkta på huvudets översida, det är obligatoriskt i alla hållfasthetsklasserna i dimentionerna över M5. Det kan också ske nedsänt i sidan på sexkantsskallen men är ovanligare. Märkningen innehåller också informatin om tillverkare och stålsort.

Ovan visas hur varmförzinkaning av skruv går till, fler intresanta bultklipp hittar du på Portland Bolts youtubsida

Vad innebär det att en bult är varmförzinkad

Varmförzinkning är när vanligt obehandlad skruv får en ytbeläggning av zink. Produktionen sker normalt genom först en kemisk avlägsning av orenligtheter från bulten. Sedan doppas alla i en smält zinklösning. Varmförzinkningen sker under extrem värme, ca 450ºC och gör att bulten och zinket binds kemiskt. Detta skapar ett relativt tunnt men varaktigt rostskydd som varar i upptill 80 år. Bultens gängas om efter varmförzinkningen för att få sin slutliga form.

När skall jag använda varmförzinkade butlförband

Varmförzinkade bultar skall enbart användas när hela bultförbandet skall vara varmförzinkat. Det är viktigt för bultförbandets funktion att samtliga delar av förbandet har samma material och ytbeläggning. Varmförzinkade bultförbandsdelar är såpass prisvärda att vi rekommenderar dessa främst. Du bör dock välja annat material om ditt förband kommer i kontakt med frätande ämnen eller livsmedel samt om förbandet utsätts för havsvatten. Du bör avstå från varmförzikade förband om de kommer komma i kontakt med aluminium.

Rostfri Bult (syrafast)

Vi på montano har medvetet valt att endast sälja syrafasta bultar, det är en variant av rostfritt med en högre motståndskraft emot rost. Dessa erbjuder vi i del- och helgängat utförande i dimentioner upp till M20. Vår längsta delgängade bult är 150 mm om detta inte är tillräckligt för dig, kan vi erbjuda helgängad stång i syrafast utförande.

Nyckelviden på Rostfri skruv DIN931 och DIN933

Nyckelviden är för M8=13mm, M10=17, M12=19, M16=24, M20=30. Detta är den nyckelvidd som de flesta som jobba länge och är vana vid. Detta gör att ISO Standarden som skulle ersätta DIN inte riktigt fått fäste överallt. Många har varit ovilliga att byta ut sin favoritsats med u-nycklar bara för att någon annan tyckte det.

Vad innebär det är rostfritt eller syrafast

Rostfritt eller i vårtfall syrafast är ett stål där orenligheter som skapar rost kraftigt har reducerats. Vi har valt att enbart sälja syrafasta eftersom de rostfria har en tendens att ändå rosta i vårat klimat, specielt om du befinner dig i södra delarna av landet, ännu mer så om du bor relativt nära kusterna. Materielet kallas A4 men går även under benäningarna ASIS 316 eller EN 1.4401 Även om det i bultvärlden alltid bara heter A4

När skall jag använda rostfri skruv

Rostfritt skall enbart användas om hela förbandet är rostfritt. Det är viktigt för bultförbandets funktion att samtliga delar av förbandet har samma material och ytbeläggning. Vi rekommenderar syrafasta bultförband i flertalet situationer. När den färdiga produkten skall kombineras med alumium, rostfritt och syrafast går i hop med aluminium, utan att skapa galvaniska strömmar som kan äta upp materialet. När slutprodukten skall utsättas för havsnära utomhusklimat, där galvade förband inte räcker till. Eller när det är viktigt att slutprodukten inte fäller något som kan vara kontiminerande, dvs nära livsmedel.

Stålbyggnadsskruv EN1090 godkänd

Specialprodukt inom stålbyggand. Ett CE-märk butlförband som leveras komplett med mutter och är godkänt för bärande delar av en stålkonstruktion. Produkten har full spårbarhet är samtestad med tillhörande mutter och levereras med certifikat. Stålbyggnadsskruven tas hem emot beställning och säljes enbart i obruten förpackning, certifikat ingår.

Vagnsbult

Vi lagerhåller Vagnsbult i både syrafast och varmförzinkat utförande. Dessa bult kan kombinderas med valfri mutter av samma material eller ytbehnadling.

Jag hittar inte det jag söker!

Tveka inte att kontakta kundtjänst. Du når oss enkelt antingen via formulär , mail eller telefon 031-352 68 00.