Hem » Infästning » Gängstång

Gängstång

Gängstång

Gängstång som också kallas Helgängad Stång används då standardlängderna på bult inte räcker till eller då mutterdragning från bägge ändar är önskvärd. Kan användas tillsammans med ankarmassa eller snabbcement för injektering/infästning i sten, betong eller tegel. Finns i olika ytbehandlingar/stålkvalitéer. För att uppnå rätt typ av dragkraft är det viktigt att ha samma typ av ytbehandling på gängstången som på tillkommande mutter och bricka.

Helgängad stång i Hållfasthetsklass 8.8

Hållfasthetsklasserna regleras av ISO standarder och gäller för skruvar (bultar) och pinnskruvar tillverkade av stål. Något förenklat kan man säga att hållfasthetsklasserna reglerar brottgränser och sträckgränser. Dvs hur väl materialet håller under påfrestningar. Vad det framförallt säger om materialet är att det är testat och kommer att leva upp till förväntningarna man kan sätta på en gängstång. Man kan också se det som en kvalitetsstämpel.

Hållfasthetsklasserna
4.6 4.8 5.6 5.8 6.8 8.8 9.8 10.9 12.9
Lägst Hållfasthet Högst

 

Elförzinkad Gängstång

Elförzinkad gängstång, kallas ibland även blankförzikad helgängad stång, med metrisk gänga, DIN 976A av hållfasthetsklass 8.8. Standardlängd på lager är 1 meter, För övriga längder kontakta kundtjänst. Elförzinkad gängstång skall bör enbart användas inomhus, alternativt efterbehandlas med färg eller lack, när den är ett med sin slutliga konstruktion. För ett varaktigt rostskydd utomhus, rekommenderas en annan ytbehandling. Det bör tilläggas att elförzinkat material får en snygg blank yta som håller varaktigt i normalt uppvärmt inomhusklimat.

Obehandlad Gängstång

Obehandlad gängstång, även kallad svart Helgängad stång med metrisk gängor. Din 976 av hållfasthetsklass 8.8. Säljes i standardläng av 1 meter. Övria längder offereras emot förfrågan. Detta är den gänstång som är mest lämplig för beatbetning. Du kan svetsa i den utan risk för zinkfrossa, du kan kapa och slipa. Den har dock ingen naturlig motstångskraft emot rost och vi rekommenderar därför någon form av konservering, efterbehandling.

Rostfri Gängstång A4-70

Rostfri gänstång A4, eller egentligen syrafast helgängad stång, eftersom rostfri har en tendes att rosta i vårt klimat. Leveraras i medelhög hållfasthetsklass, Rostfritt har eget klassificeringssätt som inte är direkt jämförbart med de vanliga stålstångerna. Rostfritt är ett styvare material med högre seghet, men gängstången böjs inte lika lätt utan sprickbildning.

Hållfasthetsklasserna för Rostfritt A4
A4-50 A4-70 A4-80
Lägst Medelhög Hållfasthet Högst

 

Varmförzinkad Gängstång

Galvada gängstänger är de mest prisvärda i förhållande till det rostskydd de levererar. Våra Varmförzinkade gänstänger är DIN 975, av hållfasthetsklass 8.8 och lagerhålls i 1 meterslängder.

Viken gängstång skall man använda?

Skall din gängstång sitta inomhus eller utomhus, skall du svetsa i den eller måla den? - det är några av frågorna du behöver fundera på innan du väljer gängstång, mutter och bricka.

1. Vart skall gängstången sitta?

Skall du använda gängstången till ett förband inomhus, i en torr miljö, så behöver du inte påkostade gängstänger. Det räcker med en elförzinkad yta, denna går bra att både lackera och måla. Om din gängstång skall sitta utomhus, men inte i anslutning till havet. Så är det självklara valet varmförzinkad gängstång. Dock bör du passa dig för att använda varmförzinkade gänstänger när du bultar aluminiumkonstruktioner. Varmförzinkat och aluminium går inte ihop. förbandet kommer inte att hålla. Slutligen har vi rostfria gängstänger, dessa kan gott och väl användas i alla situationer. Det är en mer påkostad gängstång, som rekommenderas vid bultning av aluminium och i havsnära miljöer

2. Skall du kapa i gängstången?

Väljer du att bara använda en del av gängstången så kommer du troligen att kapa i den. Det du bör ha i åtanke är att elförzinkad och varmförzinkad gängstång enbart har ett ytskickt av rostskydd. Genom att såga i gängstången blottlägger du det underliggande materialet och exponerar det för rostangrepp. Du bör därför bättra på rostskyddet med Zink eller färg alternativt välja en rostfri gängstång. Rostfria gängstänger har genomgående rostskydd och inte bara ett ytskickt som skyddar.

Tips om hur du framgångsrikt kan kapa en gängstång!

3. Skall du svetsa i gängstången?

Skall du svetsa i gängstången är det enklast och billigast att välja en obehandlad gängstång. Då kan du svetsa och montera förbandet, men du kan behöva skydda helheten från rostangrepp. Att svetsa i varmförzinkad eller elförzinkad gängstång är förknippat med vissa problem. Dels behöver du avlägsna förzinkningen för att inte utsätta dig för livsfarliga ångor och sedan behöver du försluta svetsfogen med ett rostskydd. Den rostfria gängstången kan du svetsa i utan att rostskyddet försämras och utan att utsätta dig för giftiga zinkångor. Förutsättningarna är dock att du använder tråd eller pinne anpassad för rostfritt samt att du betar svetsytan ordentligt.

Lycka till och om du har frågor om olika gängstänger

Tveka inte att kontakta kundtjänst. Du når oss enkelt antingen via formulär , mail eller telefon 031-352 68 00.