Hem » Stål och Metaller » Corten Rabattkant

Corten Rabattkant

Corten trädgård

Corten rabattkant med corten kantstöd i trädgårdsmiljö

Montano saluför enkel färdig corten rabattkant tillverkad av rosttrög Corten plåt. En rabattkant används vanligtvis som avgränsare mellan gräsmatta och grusgång eller för att avgränsa en blomsterrabatt med gräsmatta. Corten i trädgården har på senare tid blivit otroligt populärt. Vanlig användning av corten förutom rabattkanter och kantstöd är även andra typer av planteringskärl för blommor och mindre träd och buskar.

Montera Rabattkant av Corten i trädgård

montera rabattkanter Corten i trädgård Montera 60-75 % av rabattkanten under mark för ökad stabilitet.

Vid monteringa av Corten rabattkant eller kantstöd rekommenderar vi att 60-75% av höjden ligger under marken. Detta för att få stabilitet i kantstödet. Den vanligaste höjden på rabattkant är 150 mm och då sticker ca 40mm upp ovanför marken. Vi levererar höjder om minst 100mm och den största är 750mm, längden på alla rabattkant är 3 meter.
Behöver du längre än de 3 meter som är standard, rekommenderar vi svetsning eller bultning.

Skruva i hop Corten kantstöden

Skruva ihop Corten rabattkant Placera skruvförbandet i delen som täcks av jordmassorna - dolt skruvförband

Om du skall skurva ihop rabattkanterna, borra ett hål på 4mm med ett HSS Metallborr. Tänk på att Cortent är ett konstruktionsstål av mycket hög kvalite och kräver därmed HSS metallborr av hög kvalite. Ett bra borr kostar ca 30 kr för ett 2-pack, skaffa det. Det går självklart även att borra med ett HSS koboltborr, men vinkeln på dem borren är inte optimal för Corten. När du borrat, skruvar du i hop detta med en diskret insexskruv av typen K6S och drar åt med en mutter. Skruvförbandet sticker ut väldigt lite och om du placerar borrhålen under mark, kommer det aldrig att synas.

Hur tjock Corten skall man ha till rabattkant i trädgården

Huvudregeln är att du behöver 3mm för att det inte skall rosta igenom totalt, dvs 3mm eller tjockare kommer hålla din livstid. De vanligaste Rabattkanterna är av 3mm tjock Cortenplåt.
Vi har möjlighet att leverera corten klippt i remsor i följande tjocklekar: 2,0mm, 3,0mm, 4,0mm, 5,0mm, 6,0mm, 8,0mm och 10,0mm
De tjockare corten kantstöden används oftast när man bygger större planteringskärl i corten. Då behövs ett grövre kantstöd för att hålla emot jordmassorna.

När rostar mina rabattkaner av Corten

Rabattkanterna av Corten levereras i obehandlat utförande utan den snygga rosten. Rabattkantens rostiga yta kommer allt eftersom tiden går. Hur fort Corten får sin karaktäristiskt utseende varierar allt mellan ett par veckor till månader. Då detta beror på hur plåten utsätts för väder och vind.

nyproducerad rabattkant Corten utan rost Rabattkanten levereras normalt utan rost - för att den skall rosta krävs att den blir blöt och torkar upp - sen börjar den rosta som plåten i bakgrunden


Frakt och vikt

Rabattkanterna är skrymmande

Rabbatkanter faller inom fraktbolagens kategori skrymmande långgods och har därför ett högre fraktpris. Aktuellt fraktpris för din beställning syns omgående i kassafunktionen.

Leverans av Corten i hela landet

Via fraktbolag inhandlar vi en transport till din adress, en förutättning när du köper större mängder är att vägen till din adress är farbar för ett större fordon. Tänk även på att mängden corten snabbt bygger upp till en ansenlig vikt och förutsätter att du bistår föraren.

Kranbilsleverans inom Göteborgsområdet

För adresser inom Göteborgsområdet kör vi ut med någon av våra kranbilar. Bilarna är upp till ca 12 meter och det är bra om du kontrollerar att vi kan komma fram överallt och att det inte råder viktbegränsningar för fordon. Är du osäker kan du alltid kontakta vår kundtjänst.

Avhämtning av Corten på vårat lager i Bohus

Vi bistår med trucklasstning om du kommer och hämtar hos oss. Har du utstick på rabbatkanterna förser vi dig självklart även med varningsvimpel. Surningsredskap anpassade för standardinfästning på lastbilar och flak finns att köpa hos oss.
Att tänka vid egen transport av rabbatkanterna

  • Har vassa kanter och gör lätt revor på bilinredningar och skadar händer
  • Cortenet är trotts sin tjocklen styvt som liggande, det behöver ett bra underlag och surrning under transporten för att inte fladdra vid minsta gupp
  • Rabattkanterna är tunga och har ett stort vindfång vilket gör dem mycket olämpliga att sätta på takräcke
Corten kantstöd Vikt
3 mm
Vikt
4 mm
Vikt
5 mm
 100 mm  7,2 kg  9,6 kg  12 kg
 150 mm  10,8 kg  14,4 kg  18 kg
 200 mm  14,4 kg  19,2 kg  24 kg
 250 mm  18 kg  24 kg  30 kg
 300 mm  21,6 kg  29,2 kg  36 kg
 400 mm  28,8 kg   -   -
 750 mm  54 kg   -   -

Har du frågor om din leverans?

Du når oss enkelt antingen via formulär , mail eller telefon 031-352 68 00.