2021-01-21
Roffe

 

Insändares inspirationsbilder - Svarta kattens svets & smide

Detta lilla men ack så viktiga räcke fungerar som en vitalt säkerhetsdetalj vid en vindsingång i en privatbostad från 60-talet. Lena på Svarta kattens svets och smide, fick en skiss och en förfrågan om att producera ett räcke i klassiskt smide. Kunden tyckte att smide skulle passa husets stil, men förövrigt fick Lena fria händer.

Räcket är omfattat av präglad plattstång, där emellan har Lena valt en hamrad stav med kula.

Stav Prag, som vi kallar den finns i två utföranden, med enkel kula eller dubbelkula. Lena har valt att kombinera dessa för att smakfullt bryta av mönstret. Själva handledaren utgörs av inramingen och avslutet är producerat i samma grundmaterial som det omfattande ramverket. Avslutet som finns som färdig produkt, präglad korr, har Lena tillsynes proffesionellt införlivat i överliggaren utan synliga skarvar.

Räcke som fallskydd vid vindstrappa Ytbehandling av smide med Hammarlack

Eftersom räcket skulle monteras inomhus i en torr idealisk miljö fanns det heller ingen anledning till en fördyrande rostskyddsbehandling. I detta utförande valde Lena att användas sig av Hammarlack. En enkel avborstning av glödskalet var ända som krävdes innan, för att få till en varaktigt vacker yta. Hammarlacken är en speciel sorts färg som inte kräver avlägsnande av rost eller grundmålning. Färgen fungerar bra även vid uppfräschning av befintliga smideskonstruktioner.

Lena håller normalt till i Lödöse, norr om Göteborg. Vill du se mer vad Lena har gjort, besök Svarta kattens svets och smide på facebook.

Har du byggt något du vill dela med dig av, maila oss gärna.

    Produkter som nämns i nyheten

  • med enkel eller dubbel kula. Hamrad ur fyrkantstång och används som utfyllnin...
    från 125,00 kr