2020-12-15
Roffe

Ulf har producerat detta trapp- och balkongräcke i en lada i Kungsbacka. Ladan fungerar som vinterförvaring för båtar och trappan är minst sagt anpassade för just dessa. Det krävs inte någon särskild vild fantasi för att inse att lokalerna fungera mer än bara vinterförvaring. Inventarierna skvallrar om att detta utrymme används flitigt till diverse aktiviteter och trappan med västkuststolparna är inte bara en nödvändig säkerhetsdetalj, utan också en smakfull del av inredningen.

trappräcke med västkuststolpe

 

Om tillverkaren och tillverkningen
Till vardags driver Ulf ett företag, hans yrkesutövande är inte relaterat till varken denna typ av konstruktioner eller ens svetsning. Detta gjorde mig extra nyfiken med tanke på att jag granskat svetsfogarna så gott jag kunnat. Den blanka ytan gör att minsta lilla borde synas och jag ser inga skavanker. För att vara gjord av någon som inte gör detta till vardags, så är detta ett mästerverk. Väl medveten om att hans val av ytbehandling, har Ulf omsorgsfullt täckt svetsfogarna med kemisk metall och därefter slipat. Hålbilden på stolparna, har han efter att ha trätt igenom rören och svetsat, fixat till med ett Sikaflex liknande material, innan lackering. Resultatet talar för sig själv.

trappräcke med västkuststolpe

 

Trappräcke
Det intressanta i denna konstruktion och det första jag tänkte på, var hur Ulf lös stabiliteten i stolparna. Vanligen förbinds stolparna med massiv stång eller rör, vilken ger dem stabilitet. I detta fall har Ulf valt att förbind dem med en tross, något som verkligen gör trappan, men samtidigt ställer helt andra krav på infästningen. Varje enskild stolpes stabilitet förlitar sig blint på sin egen infästning. Här finns inga som helst marginaler att fuska till det, ens en gnutta.

Infästningen har dolts med en bas som trätts på stolpen för att sedan skylla hålet som stolpen stoppats ner i. För att åstadkomma stabileitet har en 95x95 kloss skruvats fast i vangstycket. Borrats med lämplig diameter och till en 1/3 fyllts med epoxy. Stolpen har sedan försiktigt tryckts ner och överflöd av epoxy omsorgsfullt avlägsnats.

Trossen har inte bara en visuell funktion, den öppnar också upp för smidiga lösningar. Som att förste trossen med ändbeslag med hake, vilket ger en lyxig känsla och en obstrukionsfri passage till båtarna.

balkongräcke smide västkuststolpe

 


Balkongräcket har Ulf försett med en fast handledare av handelsrör. Stolpen som han valt har 3 hål för genomföring, detta har gett ett avgränsning med ca 30 cm mellanrum horisontellt. Måttet mellan stolparna ger en tillräcklig stabilitet till räcket. Fallhöjden är ett par meter, vilket gör att en sviktande ledstång kan ge obehangskänslor.

Vi kan se hur fiffigt räckets stabiliteten förstärkts med det horisontella rören. Genom att skjuta in rören i väggen skapas ytterligare tre infästningspunkter som stabiliserar konstruktionen ytterligare.

balkongräcke smide västkuststolpe

 

Förutom trossen och avslutet, hittar du samtliga delar i vårt ordinarie sortiment. Behöver du hjälp att identifiera delarna, vänligen kontakta kundtjänst.

Har du byggt något du vill dela med dig av, maila oss gärna.

  Varor som nämns i nyheten

 • Västkuststolpe producerad av rundstål Ø30 Höjd 1200mm med 3st hål. Hålen är Ø...
  710,00 kr
 • Svetsade stålrör med inre sömn, ingen gänga, öppna ändar, för mediatransport ...
  från 196,35 kr
 • Svetsböj Typ A Model 3D 90° P235TR2 sömlös av tryckkärlskvalite obehandlad, ...
  från 17,50 kr
 • Svetsböj Typ A Model 5D 90° P235TR2 sömlös av tryckkärlskvalite obehandlad. ...
  från 41,13 kr
 • Rund massiv stålkula i obehandlat stål. Går bra att varmförzinka (varmgalvani...
  från 12,50 kr
 • Rund bas med hål för smidepelare  Rund bas som är till för att täcka ingju...
  från 27,50 kr