Hem » Stål och Metaller » Stångstål » Rundstång » Aluminium Rundstång

Aluminium Rundstång

I svetsbara legeringar, lämpliga för mekanisk bearbetning, godkända för livsmedel. I längder om 1m, 3m och 6m, 6 och 3 meters längderna är de lagerlagda. Den kortare kapas emot beställning.

Legering AW6082
En legering som gör avkall på styrkan till förmån för motståndskraften för korrosion. Det är dock den starkaste legeringen i 6000 serien. Det som också skiljer den åt är dess goda egenskaper vid maskinbearbetning. Ytskiktet är svårt att få till lika fint som med andra legeringar.

Legering AW6060
En vanlig legering i stång och profiler. De värmebehandlade profilerna har mediokra mekaniska egenskaper, men lämpar sig med sin korrosion motståndskraft, mycket bra inom bil och tågindustrin. Aluminiumlegeringen lämpar sig mycket väl till anodisering.

T6 om inte annat anges Mer info

skriv ut knapp

Aluminium Rundstång

Online hos Montano kan du köpa Aluminium Rundstång i 3 olika längder 1m, 3m och 6m. Det är samma stång, 6 och 3 meters längderna är de lagerlagda. Den kortare kapas emot beställning.

Legering AW6082

En legering som gör avkall på styrkan till förmån för motståndskraften för korrosion. Det är dock den starkaste legeringen i 6000 serien. Det som också skiljer den åt är dess goda egenskaper vid maskinbearbetning. Dess inre struktur gör den svår att producera tunnväggig i stora kvantiteter, men produceras kostnadseffektivt för bearbetningsindustrin. Ytskiktet är svårt att få till lika fint som med andra legeringar.

Egenskaper för aluminium AW6082
Lödbarhet - God
Svetsbarhet, Gas - God
Svetsbarhet, Båg - God
Motståndssvetsning - God
Kallformningsförmågan - God
Mekanisk bearbetning - God

Legering AW6060

En vanlig legering i stång och profiler. De värmebehandlade profilerna har mediokra mekaniska egenskaper, men lämpar sig med sin korrosion motståndskraft, mycket bra inom bil och tågindustrin. Detta innebär produceras därmed i att legeringen produceras i mycket höga kvantiteter till en lågt pris. Aluminiumlegeringen lämpar sig mycket väl till anodisering, en form av ytbehandling genom elektrolytisk oxidationsprocess. Detta ger möjligheten att ytbehandla materialet i ett brett spektrum av färger.

Aluminium Plattstång i denna legeringen går mycket bra att svetsa med både MIG och TIG, förutsatt att rätt tillsatsmaterial används. Tempererat material som möjliggör kallformning i denna legering kan besvärligt att maskinbearbeta, något som minskar med graden av härdning. Legeringen är godkänd enligt EN602 för användning inom livsmedelsindustrin. Anodisering rekommenderas följa DIN17611 för bästa resultat på legeringen.

Egenskaper för aluminium AW6060
Lödbarhet - God
Svetsbarhet, Gas - God
Svetsbarhet, Båg - God
Motståndssvetsning - God
Kallformningsförmågan - God
Mekanisk bearbetning - God

Bearbeta Aluminium rundstång

Generellt om Bearbetning av aluminium
Viktigt att notera är att aluminiumets mekaniska egenskaper påverkas avsevärt vid upphettning av materialet. Svetsning är den åtgärd som försvagar materialet mest, i och med det behöver man redan under konstruktionsfasen ta värmens effekter i beaktning.

Kapa aluminiumstång
Aluminium sågas med bandsåg eller klingsåg, kylning är viktig. Skall aluminiumet kapas med vinkelslip så finns det särskilt anpassade kapskivor för aluminium. Det är viktigt att du använder rätt skiva eftersom fel skiva kan orsaka onödigt hög värmeutveckning.

Borra i Aluminium
Aluminium är ett speciellt material och borrning kan i princip ske med vilket metallborr som helst. Har du inga metallborr så rekommendera vi att i så fall köpa vanliga HSS metallborr med en vinkel på borret på 118°. Den enda anledningen till det, är att dessa är billigast, ett dyrare borr som är legerat med kobolt är enbart skörare och ger inga fördelar överhuvudtaget när du borrar i aluminiumet. Det är extra viktigt att har ordentligt med kylning när du borrar i aluminium.

Skruva i aluminium
Huvudregeln är att inte använda varmförzinkad / galvad skruv. Vi rekommenderar rostfri skruv A4, detta pga av tillgängligheten, det relativt låga priset och rostmotståndet. Tänk även på att det kan vara svårt att att skapa en gänga som håller för belastningar i AW6060 som har dåliga mekaniska egenskaper. AW6082 är raka motsatsen och ytters lämplig att gänga i.

Svetsa i aluminium
Legeringen 6060 är en av de vanligaste profilegeringarna och lämpar sig för svetsning. Svetsning sker även med god framgång i 6082.

Frakt och vikt

Vad väger rundstång i aluminium

 
DimensionVikt / mVikt / 3mVikt / 6m
10 mm 0,2 kg 0,6 kg 1,3 kg
12 mm 0,3 kg 0,9 kg 1,9 kg
14 mm 0,4 kg 1,3 kg 2,5 kg
15 mm 0,5 kg 1,4 kg 2,6 kg
16 mm 0,5 kg 1,6 kg 3,2 kg
20 mm 0,8 kg 2,6 kg -
25 mm 1,33 kg 4 kg -
30 mm 1,9 kg 5,8 kg 11,5 kg
32 mm - 6,7 kg -
35 mm - 7,8 kg -
38 mm - 9,2 kg -
40 mm - 10,1 kg 20,3 kg
42 mm - 11,2 kg -
45 mm - 12,9 kg -
50 mm - 15,9 kg -
55 mm - 19,3 kg -
60 mm - 22,9 kg -
 

 

Du kanske även är intresserad av

Kapskiva för aluminium
Kapskiva för kapning i aluminium. Denna skiva skall användas med lägre varvtal på din vinkelslip, då värmeutveckning försvagar aluminium strukturellt.
 
Proffskiva för vinkelslip
Info
Sliprondell för Aluminium
Lamell särksilt anpassad för aluminium, sätter ej igen och minskar värmeutveckningen, du ser igenom den när du slipar.
 
Genomskinlig sliprondel
Info
Metallborr för stål och aluminium
HSS Metallborr, för standarchuck på borrmaskiner, för aluminium. 118° vinkel på skäret.
 
HSS Metallborr proffskvalite
Info
Kylning vid borrning
Med starkt vidhäftningförmåga idealisk för horisontellt arbete.
 
Skärpasta
Info