Hem » Stål och Metaller » Plåt » Corten » Corten Plåt

Corten Plåt

Väderbeständig konstruktionsplåt 355, alltid i lager. Mer info
skriv ut knapp

Corten plåt

Formatplåt klippt plåt i Corten 355W, levereras som standard i formatet 3000x1500mm. Vanliga användningsområden är trädgårdsinredning, rabattkanter, avgränsare, skorstenar och även på senare tid återigen som fasadbeklädnad.

Plåten är varmvalsad av väderbeständigt stål som skyddar sig själv genom antikorrosiva egenskaper som gör korrosionen långsammare. Den påbörjar att rosta och stannar sedan nästan upp i processen, vilket också blir dess rostskydd. Plåten fortsätter att rosta under sin livslängd, som beräknas till uppemot 100 år, beroende på miljö. Corten färgar av sig under hela sin livsläng och kan lämna rinnmärken efter vatten. Corten blir rostfärgat och skiftar initialt i tonerna, den får en rostmarmorering som med tiden mörknar. För att förhindra mörknandet av Cortenen och bibehålla marmoreringen kan ytan behandlas med klarlack. Stålet får då en ljus och skiftande ton.

Teknisk Specifikation

Benämning: Corten plåt
Material: S355J2WP
Utförande: varmvalsad plåt
Yta:
Norm: EN 10025-5
Svetsning: God svetsbarhet med alla metoder, för bibehållet rostmotstånd skall rätt tillsattsmaterial användas.
Bearbetning: God formbarhet
Ytbehandling: Väl lämpligt att måla, varmförzinkning kan ske,  men ytskicktet och tjockleken på zinken påverkas av zinkhalten.

Mekaniska egenskaper för Corten plåt

 
 Stålsort  Corten 355
 Sträckgräns ReH min.  355 N/mm2
 Brottgräns Rm min.  470 – 630 N/mm2
 Förlängning  20%
 Slagseghet -20°C  40 J

Kemisk sammansättning

 C  Si  Mn  P  S  Al  Cr  Cu
% % % % % % % %
0,16 0,50 1,50 -0,35 0,030 0,020 0,4-0,8 0,25-0,55
max max* max   max min    
Ej lämplig i produktionsmetoder eller aplikationer som genererar över 580 grader.
 

Frakt och vikt

Corten plåtar är skrymmande

Plåtarna läggs på en regelpall som sedan ligger ner under hela transporten. Som oftast kan fraktbolagen inte lasta något annat ovanpå utan att plåten tar skada och fraktpriset beräknas därför på golvytan plåten upptar. Så kallar flm flakmeter pris. Du ser omgående aktuellt fraktpris för ditt köp i kassafunktionen.

Emballage

I fraktpriset ingår en plåtpall och ett täckpapp/plast, plåten bandas fast i detta och har ett gott skydd mot föroreningar. Plåtpallarna är anpassade för hantering med truck.
Fulla buntar är på ca 2 ton, beroende på tjocklek och levereras då i brukets orginalförpackning. fulla buntar Corten - SSAB Weathering 355, direkt från bruk

Kranbilsleverans inom Göteborgsområdet

För adresser inom Göteborgsområdet kör vi ut med någon av våra kranbilar. Bilarna är upp till ca 12 meter och det är bra om du kontrollerar att vi kan komma fram överallt och att det inte råder viktbegränsningar för fordon. Är du osäker kan du alltid kontakta vår kundtjänst.

Avhämtning av Corten på vårt lager norr om Göteborg.

Vi bistår med trucklasstning om du kommer och hämtar hos oss. Surningsredskap anpassade för standardinfästning på lastbilar och flak finns att köpa hos.

  3000x1500
2 mm 72 kg
3 mm 108 kg
4 mm 144 kg
5 mm 180 kg
6 mm 216 kg
8 mm 288 kg
10 mm 360 kg