Gradskiva

Graderad gradskiva med ställskruv. Mäter 0-180°och är skalad från bägge ändar, 20 grader kan alltså avläsas som 160 grader från andra änden. Gradskivan är av mattförkromad stål och graderingarna på skalan är lasergraverade Mer info

Gradskiva verkstad 180 grader

Graderad gradskiva med ställskruv. Mäter 0-180°och är skalad från bägge ändar, 20 grader kan alltså avläsas som 160 grader från andra änden. Gradskivan är av mattförkromad stål och graderingarna på skalan är lasergraverade för varaktighet. Finns i flertalet olika storlekar. Verkstads gradskivorna har en avläsningsskala på 1° med en nogrannhet på 0,5°.

Hur stor är verkstadsgradskivan

Första måttet avser bågen, andra måtten längden.

Gradskiva 80x 120mm
Diameter båge: 80mm
Längd visare: 120mm
Vikt: 90 g

Gradskiva 120x 150mm
Diameter båge: 120mm
Längd visare: 150mm
Vikt: 170 g

Gradskiva 150x 200mm
Diameter båge: 150mm
Längd visare: 200mm
Vikt: 280 g

Gradskiva 200x 300mm
Diameter båge: 200mm
Längd visare: 300mm
Vikt: 500 g

Gradskiva 300x 500mm
Diameter båge: 300mm
Längd visare: 500mm
Vikt: 1,4 kg

Gradskiva 400x 800mm
Diameter båge: 400mm
Längd visare: 800mm
Vikt: 2,2 kg

Gradskiva 500x1000mm
Diameter båge: 500mm
Längd visare: 1000mm
Vikt: 2,8 kg

Fabrikat: Diesella

Mätverktyg och EN 1090

Gradskivor ur ett EN 1090 perspektiv

Vi på Montano är Certifierade enligt EN 1090, likt många av våra kunder kapar vi stål och andra metaller med en nogranhet som regleras enligt föreskrifter. Dessa föreskrifter är inte särskilt betyngande då de mesta av relativt nya automatiska kapmaskiner kapar med en nogrannhet som är mycket snävare än vad som anges som största avvikelse i regelverket.

Det ställs dock höga krav på mätutrustningen. Denna skall vara kalibrerad och skall kalibreras med periodiska intervall. Vilket är förståeligt när det gäller våra och andras automatikska kapar. Men att tillämpa dessa regler på ett måttband eller ett skjutmått kändes inte riktigt proportionerligt. Vi har därför i vår i vårksamhet antagit följande principer. Vi använder mätinstrument som följer EU-förordning eller gällande standard för mätinstrument och väljer att ersätta dessa periodiskt. Troligen till en lägre kostnad än att hålla på att kalibrera dem. Vårt beslut och tillämningen har granskats i samband med EN1090 revision 2023 och godkänts av Ackrediterat organ.

Alltså, Montano kalibrera inte mätinstrumentet måttband, skjutmått med flera, utan ersätter det periodiskt. Vi använder oss av en lista med förutbestämda verktyg som uppfyller EUs direktiv, eller gällande Standard, för mätinstrument. Vi låter inte vår personal använda något annat.

Eftersom vi vänder oss till kunder som i hög utsträckning arbetar efter samma regelverk, så anpassar vi vårt sortiment så att mätredskapen kan användas utan att kalibreras. Därefter, allt eftersom produkten slits och riskerar tappa sin nogrannhet, skall den ersättas.

Gradskivan följer tillverkares standard

Gradskivor har ingen specifik standard utan vi får istället titta på ISO-standard för generella tolleranser. ISO 22081:2021 för geometriska tolleranser för konstruktioner, med undantag för konstruktioner vars ritningar hänvisar till den gamla standarden.

I denna gråzon får tillverkare får alltså skapa en egen standard och kontrollera dem enligt konstens regler.

För att veta om gradskivan är ok att använda måste vi utgå från de geometriska tolleranserna för slutprodukten, jämföra om mätinstrumentet håller en nogranhet som är tillräcklig. ISO standarden säger inget om kontroller av mätinstrumenten eller om efterkontroller och kalibreringar. Den fokuserar bara på hur man ska ange och tolka de generella specifikationerna på ritningen. I fallet med gradskivan så mäter den vinklar och vinkeltoleransen är därmed det intressanta.

DIN 875 reglerar vinkeltoleransen denna standard är vanligen hänvisad till när det gäller fotvinklar. Även det ett redskap som fastställer vinklar, givetvis begränsat till 90° och utan möjligthet till avläsning av eventuella avvikelser. Så en graddskiva kan kan följa egen standard med angivna tolleranser eller egen standard med tolleranserna regelerade via DIN 875.

Vinkeltolernaser EN 1090-2

Enligt SS EN 1090-2:2018, tabell 5.2, gäller följande vinkeltoleranser för stålkonstruktioner:

•  För EXC1 och EXC2: ± 1° för vinklar mellan 10° och 170°, ± 0,5° för vinklar mindre än 10° eller större än 170°.
•  För EXC3 och EXC4: ± 0,5° för alla vinklar.

Toleranser enligt SS-EN 1090-2
KategoriTypEXC1EXC2EXC3EXC4
    ° ° ° °
 Vinkeltoleranser 10° till 170° ± 1,0 ± 1,0 ± 0,5 ± 0,5
< 10° > 170° ± 0,5 ± 0,5 ± 0,5 ± 0,5
 

Gradskivans toleranser

Gradskivan är en ganska enkel produkt, den skilljer sig mycket lite från den billiga plastskalla vi använde under matematiklektionerna under grundskolan. Nogrannheten är något högre och det är utrustade med en flyttbar arm för underlättar mätning av vinkel, den finns också med digital avläsning.

Verkstads Gradskiva har en avläsningsskala på 1° med en nogrannhet på 0,5°
Den digital gradskiva har en upplösning på 0,05° med en nogrannhet på 0,3°

Vilka krav har du på gradskivan

I vår verksamhet används gradskivor för kontrollera vinkel på kapade slutprodukter med vinkel annan än A kap, rakkap 90°. Vår slutprodukt skall alltså uppfylla kraven för upptill EXC4, vilket är 0,5°

Det som skiljer mellan olika gradskivor på marknaden är toleranseran, huruvida de är kontrollerade för tolerans eller om de är Certifierad för tollerans. Vad som är rätt är inte helt solklart. Om vi tittar tillbaka på skjutmåtten, så säger standarderna att de skall vara testade i enlighet med det som regleras av standardarden. I fallet med gradskivan så blir detta mer diffust eftersom standarden upprättas av tillverkaren och enbard den som följer DIN 875 faktiskt har ett specificerat krav på kontrollerna.
Du hittar hos olika leverantörer även gradskivor som har medföljande kalibrerings Certifikat. Kalibrerings Certifikat utfärdade enligt vilken standard? Kontrollera så att detta följer ISO eller DIN. Inventera ditt behov, utgå från nogranheten som ställs på slutprodukten du prodcerar. Lyft gärna frågan på revisionen, så du får ett verksamhetspecifikt besked, att förhålla dig till.

Hur ofta skall du byta / kalibrera

Även om EN1090 inte är direkt kopplat till ISO, kan man luta sig på antagandet att kalibrering skall ske enligt ISO 17025, som reglerar inte bara hur ofta mätredskap skall kalibreras utan också av vem.

Enligt ISO skall kalibreringen utföras minst en gång per år och den som utför kalibreringen skall vara Certifierad att utföra detta. Du kan alltså troligen inte utföra kalibreringen själv med tron att det är tillräckligt för ett godkännande.

Nyinköpt mätutrustning kan alltså med gott samvete användas i ett år, innan den behöver bytas / kalibreras.

Mer information om EN1090 och mätinstrument

Är du intresserad av att veta mer om hur vi tillämpar reglerna för mätinstrumet i vårt EN 1090 arbete. Kolla in vår sida Mätinstrument ur ett EN 1090 perspektiv Där hittar du information om fler godkända mätinstrument och kontaktförmulär till vår 1090-ansvarige.