Hem » Stål och Metaller » Plåt » Kallvalsad plåt » Kallvalsad stålplåt

Kallvalsad stålplåt

lättbockningsbar med jättefint ytskikt, skyddat av ett tunt lager olja, kan svetsas, målas eller galvas. Mer info
skriv ut knapp

Kallvalsad stålplåt DC01

Kallvalsad plåt DC01 används inom många olika applikationsområden där det krävs tunnare plåt och där produkterna i regel kall lackeras eller på annat sätt ytbehandlas. Materialet är lätt att forma och sammanfoga och har fina ytor för vidare ytbehandling. Genom formning kan tunnplåten förstyvas och få ökad stadga och bärförmåga.

Kallvalsad plåt DC 01 är så kallad lättbockningsbar. Den är producerad i ett mjukt stål med syfte att uppnå en plåt som kan formas i kallt tillstånd med bästa egenskaper för drag och sträckformning. Plåten är tillverkad i kallt tillstånd, vilket medför em avsaknad av glödskal, den är betad och anoljad i syfte att utgöra ett perfekt underlag för efterbehandling så som lackering eller förzinkning.

Handelsnamn: Kallvalsad tunnplåt DC 01
Benämning: Lättbockningsbar stålplåt
Material: Stål DC 01
Materialnummer: 1.03330
Utförande: kallvalsad
Yta: betad och anoljad
Norm: SS-EN 10130
Svetsning: mycket lämplig
Bearbetning: anpassat för enklare pressning och bockning
Ytbehandling
Målning: mycket lämpligt
Varmförzinkning: mycket lämpligt

Mekaniska egenskaper

Tabellen innehåller information om plåten för att du som köpare skall kunna bedömma plåtens lämplighet för ditt projekt.
 
 Stålsort  DC01
 Sträckgräns ReH min.  260 N/mm2
 Brottgräns Rm min.  270 – 380 N/mm2
 Förlängning  29%
 Hårdhet HB  100
   
 

Kemisk sammansättning

Tabellen innehåller information om plåtens kemiska sammansättning, detta om efterbehandlingen ställer särskilda krav.
 C Mn P S N AI
max max max max max max
0,005 0,2 0,01 0,01 0,003 0,04
% % % % % %

Bearbetning av stålplåt

Kapa stålplåt

Klippning med gradsax är att rekommendera i den utsträckning det är möjligt och tillgång till maskinerna finns. Vi på montano kan hjälpa till med kapningen och offererar det efter erhållen ritning. Om stålplåten skall kapas med vinkelslip rekommenderar vi en bättre / dyrare skiva, eftersom dessa har en tendens att bespara en hel del mödosamt arbete.

Borra i stålplåt

Stålplåten går bra att borra i och kräver ett borr med 118° vinkel, vi rekommenderar ett HSS Metallborr och att du använder dig av skärvätska eller skärpasta. Skall du borra ett större hål, är det mest lämpligt att dela upp det och borra med ett mindre borr först. Skall hålet bli väldigt stort rekommenderar vi att du överväger en hålsåg.

Skruva i stålplåt

Att skruva stålplåt går bra, det går faktiskt även bra att nita plåtarna. Det som kan vara problematiskt är om godstjocklen är liten samtidigt som krafterna är stora. En lösning kan vara att utrusta plåten med svetsmuttrar, alltså svetsa fast en särksild mutter som sedan skruven sitter i. Ett annat sätt är att använda sig av större brickor för att fördela kraften.

Kallforma stålplåt:

Just denna plåttyp är särskilt framtagen för att kunna formas utan uppvärming

Frakt och vikt

Plåtar är skrymmande

Plåtarna läggs på en regelpall som sedan ligger ner under hela transporten. Som oftast kan fraktbolagen inte lasta något annat ovanpå utan att plåten tar skada och fraktpriset beräknas därför på golvytan plåten upptar. Så kallat flakmeterpris. Du ser omgående aktuellt fraktpris för ditt köp i kassafunktionen.

Emballage

I fraktpriset ingår en plåtpall och ett täckpapp/plast, plåten bandas fast i detta och har ett gott skydd mot föroreningar. Plåtpallarna är anpassade för hantering med truck.

Kranbilsleverans inom Göteborgsområdet

För adresser inom Göteborgsområdet kör vi ut med någon av våra kranbilar. Bilarna är upp till ca 12 meter och det är bra om du kontrollerar att vi kan komma fram överallt och att det inte råder viktbegränsningar för fordon. Är du osäker kan du alltid kontakta vår kundtjänst.

Avhämtning av plåt på vårt lager i Bohus, norr om Göteborg.

Vi bistår med trucklasstning om du kommer och hämtar hos oss. Surningsredskap anpassade för standardinfästning på lastbilar och flak finns att köpa hos.

Att tänka på vid egen transport av plåt.

•   Plåtar kan ha vassa kanter och gör lätt revor på bilinredningar och skadar händer.
•   Plåtar kan fladdra vid minsta gupp och kräver ordentlig förankring under transporten.
•   Plåtar har ett enormt vindfång, vilket gör dem mycket olämpliga att sätta på takräcke.

Vikt för det olika formaten och tjocklekarna

Denna tabell finns så att du kan planera en säker transport och eller lossning, innan ditt köp. Tänk på att det kan tillkomma emballage som väger ett par kilo och att emballaget kan vara bredare och längre än godset. Hos oss ingår emballaget ingår i fraktpriset.
Plåt DC012000x10002500x12503000x1500
0,7 mm 11 kg - -
1 mm 16 kg 25 kg -
1,5 mm 24 kg 37,5 kg 36 kg
2 mm 32 kg 50 kg 72 kg
3 mm 48 kg 75 kg -