Hem » Stål och Metaller » Stångstål » Plattstång » Rostfri Plattstång 1m

Rostfri Plattstång 1m

1.4301 med valsade kanter, varmvalsat ytskickt, god svetsbarhet men svetsning påverkar rostmotståndet.
Skickas som paket
skriv ut knapp

Rostfritt Plattjärn

Rostfri plattjärn EN 1.4301, SS2333, AISI 304. Klippt från plåt med eftervalsade kanter utan vassa grader. Toleranser enligt EN 10058.
Dett är prima rostfri plattsjärn som kapas från fullängd och används normalt av våra smeder i deras produktion. Det är inte skrot som ligger i något hörn, utan om vi påbörjar kapning på en fullängd så lagerhåller vi sedan resterande längder tills dessa att någon beställer dem. Observera, detta är rostfritt vilket rostar i vårt klimat. Skall du tillverka någon detalj som skall vara utomhus, eller kanske tom i havsnära miljö. Då rekommenderar vi stark att du väljer ett syrafast alternativ. Prisskilnaden är liten i förhållande till kvalitetsökningen. Du hittar Syrafast plattstång både i fullängder men ockås som 1m bitar

Vårt lager av fördigkapade småbitar av stål och metaller Vårt småbitslager, det som blir över på varje fullängd hamnar i ett sådant fack tills nästa beställning.

Teknisk Specifikation

Handelsnamn: Rostfri plattjärn 1.4301
Benämning: Rostfritt plattjärn A2
Teknisk förkortning: Pl-stål 1.4301
Material: 1.4301
Utförande: Klippt med eftervalsade kanter
Yta: Varmvalsad
Norm: SS2333 / EN 10088-3:2005
Toleranser: EN 10058
Bredd: 10-10mm +/-0.75mm, 40-80 +/-1mm, 80-100 +/-1.5mm,100-120 +/-2mm, 120-150 +/-2,5
Tjocklek: 0-20+/-0.5mm, 20-40 mm +/-1mm, 40-80mm +/- 1,5mm


Mekaniska egenskaper

 
 Stålsort  Rostfritt stål 1.4301
 Sträckgräns ReH min.  190 N/mm2
 Brottgräns Rm min.  500 – 700 N/mm2
 Förlängning  45 min%
 Hårdhet HB  215
 Slagseghet  
   

Svetsning: God svetsbarhet även om bibehållet rostmotstånd förutsätter rätt tillsatsmaterial samt betning. Rostmotståndet har en tendens att påverkas negativt i anslutning till svetsfogen, på denna legering.
Bearbetning: Maskinbearbetning kräver att man följer risklinjer särskilt framtagna för legeringen annars är 1.4305 att föredra, pga av sin förhöjda svavelhalt, men med konsekvensen att den inte är svetsbar.
Kallformning: Kan kallformas med kräver glödgning för att frigöra inre spänningar och förebygga sprickbildning.
Värmebehandling: 1.4301 är ej härdbar, men kan glödgas om den hettas upp till 1010-1120°C och därefter kyls snabbt.
Ytbehandling
Målning: Bör förberedas innan målning, skivor för polering alternativt slipning av rostfritt stål.
Varmförzinkning: Zinken fastnar inte på legeringen


Kemisk sammansättning

   C  Cr  Mn  Si  P  S  Ni  N
  % % % % % % % %
Rostfritt stål 1.4301 -0,07 17,50-19,50 -2,0 -1,0 -0,05 -0,03 8,0-10,5 -0,11
                 

Bearbetning av rostfri plattjärn 1.4301

Generellt om Rostfritt
All form av bearbetning av rostfritt bör ske med redskap anpassade för rostfria material, detta i syfte att hålla det rostfria okontaminerat av kolstål eller annat som kan orsaka rostbildning. Om du slipar eller kapar i ett rostande material, kan mindre partiklar av detta material fastna i det rostfri och därmed orsaka rostbildning. Du skall alltså inte heller använda ett redskap på rostfritt som du tidigare använt på vanligt kolstål.

Kapa rostfritt
Rostfritt sågas med bandsåg eller klingsåg, kylning är extra viktig om fyrkantsröret snittyta skall vara exponerat utan vidare efterbehandling. Omfattande värmeutvecklingen vid kapning kan nämligen få stålet att skifta i färg. Skall det rostfria kapas med vinkelslip så finns det särskilt anpassade kapskivor för rostfritt. Det är viktigt att du använder rätt skiva eftersom fel skiva kan innehålla rostdrivande partiklar.

Borra i rostfritt
Att borra i rostfritt kräver ett borr med 130-135° vinkel på skären. Eftersom rostfritt är hårt kommer du att ha en ökande värmeutveckling, detta förutsätter kobolt eller titallegerade borr, exempelvis HSS Kobolt metallborr. Vi rekommenderar kylning i form av skärpasta eller skärvätska och varvtal som minskar med hålets storlek. Du hittar en sammanfattning på hastigheterna för olika material här. Tänk på att ett HSS Kobolt Metallborr är skört och känsligare för slag, hantera och transportera det varsamt, släng inte bara ner det löst i verktygslådan.

Svetsa i de rostfritt
Det går utmärkt att svetsa i våra rostfria fyrkantsrör förutsatt att man använder ett tillsatsmaterial anpassat för rostfritt och betar fogen ordentligt efteråt.

 

Du kanske även är intresserad av

Kapskiva för rostfritt
Kapskiva för kapning i stål och rostfritt, en prisvärd skiva men definitivt inte någon lågprisskiva av typen du hittar i bygghandeln.
 
Kvalitetsskiva för vinkelslip
Info
Sliprondell för rostfritt
Lamell särksilt anpassad för rostfritt material, finns i både konkavt och plant utförande. 125 mm för vinkelslip
 
Lammelrondel för slipning
Info
Metallborr för Rostfritt
HSS Kobolt Metallborr, för standarchuck på borrmaskiner. 135° vinkel på skären, anpassad för rostfritt.
 
HSS Metallborr proffskvalite
Info
Kylning vid borrning
Med starkt vidhäftningförmåga idealisk för horisontellt arbete. Förhindrar överhettning av borr och ökar sågbladens livslängd.
 
Skärpasta kyler effektivt
Info