Hem » Stål och Metaller » Plåt » Durkplåt » Tårplåt S235JR

Tårplåt S235JR

halkskyddande durkplåt i stål S235JR med tårmönster, i flera tjocklekar och format. Mer info
skriv ut knapp

Tårplåt 

Mönstervalsad Tårplåt S235JR med förbättrande grepp och högre säkerhet på gångytor. Tårplåten är en durkplåt som har en lägre slistyrka än tårplåten, men den är lättare att hålla ren. Tårplåten, likt andra durkplåtar används som effektiva halkskydd i trappor eller som golvplåt. Den största fördelen med tårplåten framför rutplåten, är att den ger en effektivare avrinning av vatten, vilket minskar risken för isbildning på ytan.

Tårplåten är även vanligt som durkplåten i luckor nedfällda i betong och då i kombination med profil nr 2, som är anpassad för byggande av ramverk för durkplåt.

Handelsnamn: Tårplåt S235JR
Benämning: Durkplåt
Teknisk förkortning: 
Material: S235JR 
Utförande: Varmvalsad
Yta: Mönstrad durkplåt 
Svetsning: God, CEV max 0.35
Ytbehandling:
Varmförzinkning: Går bra att varmförzinka
Målning: Plåten är varmvalsad och restera av glödskal kan förekomma.

Bearbetning av tårplåt

Kapa tårplåt
Klippning med gradsax är att rekommendera i den utsträckning det är möjligt och tillgång till maskinerna finns. Vi på montano kan hjälpa till med kapningen och offererar det efter erhållen ritning. Om stålplåten skall kapas med vinkelslip rekommenderar vi en bättre / dyrare skiva, eftersom dessa har en tendens att bespara en hel del mödosamt arbete. Det är ganska vanligt att använda plasmaskärare, eller skärbrännare för att formatanpassa plåten.

Borra i tårplåt
Stålsorten är r elativt enkla att borra i, men plåttypen kan vara besvärlig, det beror mest på att durkplåtarna oftast är tjockare och svårhanterliga. Plåtstorleken förutsätter nästa användning av magnetborrmaskin, även om man självfallet kan använda handhållna maskiner till enstaka hål. Både cylindriska och Morsekona borr skall hålla 118° vinkel på skären och vara av HSS kvalitet, för bästa effekt. Enklast är att borra ut hålen från den plana sidan på plåten.

Skruva i durklåten
Att skruva i tårplåt går bra, det finns ordentligt med material oavsätt om du vill gänga i plåten, svetsa fast en mutter eller försänka ned en skruvskalle.

Kallforma durkplåt:
Plåttypen kan bockas utan förvärmning, vad du klarar av att åstadkomma utan värme är dock lite begränsat.

Frakt och vikt

Durkplåtar är skrymmande
Plåtarna läggs på en regelpall som sedan ligger ner under hela transporten. Som oftast kan fraktbolagen inte lasta något annat ovanpå utan att plåten tar skada och fraktpriset beräknas därför på golvytan plåten upptar. Så kallar flakmeterpris. Du ser omgående aktuellt fraktpris för ditt köp i kassafunktionen.

Emballage
I fraktpriset ingår en plåtpall och ett täckpapp, plåten bandas fast i detta och har ett gott skydd mot föroreningar. Plåtpallarna är anpassade för hantering med truck.

Kranbilsleverans inom Göteborgsområdet
För adresser inom Göteborgsområdet kör vi ut plåtarna med någon av våra kranbilar. Bilarna är upp till ca 12 meter och det är bra om du kontrollerar att vi kan komma fram överallt och att det inte råder viktbegränsningar för fordon. Är du osäker kan du alltid kontakta vår kundtjänst.

Avhämtning av plåt på vårat lager norr om Göteborg.
Vi bistår med trucklasstning om du kommer och hämtar hos oss. Surningsredskap anpassade för standardinfästning på lastbilar och flak finns att köpa hos.

Att tänka på vid egen transport av plåt.

  • Plåtar kan ha vassa kanter och gör lätt revor på bilinredningar och skadar händer.
  • Plåtar kan trotts grova tjocklekar fladdra vid minsta gupp och kräver ordentlig förankring under transporten.
  • Plåtar har ett enormt vindfång, vilket gör dem mycket olämpliga att sätta på takräcke.

Vad väger en durkplåt

Tårplåt 2000x1000 2500x1250 3000x1500
4 mm 72 kg 108 kg 155 kg
5 mm 88 kg 131 kg 191 kg
6 mm 101 kg 158 kg 227 kg
       

Dessa tabeller finns hos oss så att du kan planera en säker transport och eller lossning, innan ditt köp. Tänk på att det kan tillkomma emballage som väger ett par kilo och att emballaget kan vara bredare och längre än godset. Hos oss ingår emballaget ingår i fraktpriset.
Vikten på durken är leverantörens uppgifter.