UPE Balk 270

Stålbalk som ser ut som ett U. UPE balken är en nyare standard av u balk som har två raka parallella flänsar vilket är enklara vid sammanfogning av, stålkvaliten S355J2.

Semesterstängt 12 juli - 2 augusti, order inkommande under perioden levereras ut i turordning i augusti.

skriv ut knapp

UPE 270 Stålbalk

Stålbalk som ser likanr ett U. UPE balken är en standard u balk och har två raka parallella flänsar vilket är enklara vid sammanfogning. Levereras i stålkvaliten S355J2. Stålbalkarna är lagervara i 12 meterslängder och kan normalt leveras omgående.

Handelsnamn: UPE Balk 270
Benämning: UPE 270
Material: Stål S355J2
Utförande: Varmvalsad stålbalk
Yta: Obehandlad
Norm: EN 10025-2:2204
Toleranser: EN 10034
Längd: +100/-0mm
Rakhet: 150-300 +/- L x 0.003
Vikt: +/-4%
Höjd: +/-3.0 mm
Bredd: +/-3.0 mm
Svetsning: Obehandlad UPE går bra att svetsa utan förvärmning, lämpligt tillsatsmaterial är Autrod 12.64 alternativt OK 48.00, OK 55.00 eller likvärdigt.
Ytbehandling:
Målning: Balken är varmvalsad och kan ha rester av glödskal, för optimal yta krävs blästring.
Varmfözinkning: UPE balkar har styrd kiselhalt och lämpar sig väl för varmförzinkning.
Montano har ett stort utbud av Varmförzinkad UPE för omgående leverans.

  Hållfasthet för konstruktionsstål S355J2  
 Stålsort  S355J2
 Sträckgräns ReH min.  355 N/mm2
 Brottgräns Rm min.  470 – 630 N/mm2
 Förlängning  22 %
 Slagseghet vid –20°C  27 Joule
 Hårdhet HB  140-200

Beställ kapad UPE

Toleransklass Toleranser för kapad längd av UPE enligt EN 1090-2
  6-400 401-1000 1001-2000 2001-4000 4001-8000 8001-12000 12001-16000
Klass 1 2,26* 2,26 2,26 2,4 2,8 3,6 4,4
  +/-mm +/-mm +/-mm +/-mm +/-mm +/-mm +/-mm

Tabell: Kaptyp A
Övriga kaptyper: Dubbla avvikelsen på tabellen
*Vinkeltoleransen vid denna bredd ger en godkänd avvikelse på 2,26mm istället för 2,00mm.

Kapa stålbalk, kaptyper enlig SS 812607
Kaptyp A Kaptyp B   UPE Dimensioner
Skiss UPE stålbalk kapad med kaptyp A Skiss UPE stålbalk kapad med kaptyp B Observera
Längden mäts alltid på den längsta delen av balken. Vinklar utgår från flänsen och kaptyp A är 90°
Skiss upe stålbalk dimensioner
Balk Tvärsnittsmått Area och massa
  h b d t R1 R2 F A Vikt
 UPE 270 270 95 7.5 13,5 15 4.0 0.89 4480 35.2
 Enhet mm mm mm mm mm mm m2/m mm2 kg/m

d= tjocklek liv, t= tjocklek fläns, R1= innerradie liv, R2= ytterradie liv

UPE BALK 270 - EN1090

Alla UPE i S355J2 är godkända enligt EN 1090 och kan levereras med Certifikat, vänligen uppge att du önskar Cert vid beställning. Certifikat kan inte efterbeställas.

Bearbetning av stålbalk

Generellt om stålbalk
Stålbalkar produceras under extrem värme och valsas till sin slutliga form. Lämnas balkarna obehandlade kommer de att ha ett glödskal som rostar och med tiden lossna för att synliggöra de underliggande stålet. När du instalerar en obehandlad balk i synlig läge kommer denna balk under överskådelig tid att smula och smutsa ner sin omgivning. Om du installerar den utomhus kommer den även att lämna rostfläckar, rinnande avlagrningar, på underliggande material. En obahandlad balk som lämas utsatt för väder och vind kommer ändå inte tappas sin bärighet under överskådelig tid.

Kapa stålbalk
Att kapa en stålbalk handlar om de förutsättningar man har, det finns lika många sätt att kapa dem på som det finns kapredskap. Balkarna är såpass skrymmande vilket gör att det bästa sättet att kapa oftast utgår från vart man kan lägga balken.
Flexa, eller kapa med vinkelslip. Det finns vinkelslipar anpassade för skivor av en större storlek än va de flesta är vana vid. Med en 230mm skiva kommer man med enkelhet åt och igenom hela balken. Att kapa med vinkelslip är en metod som fungerar väl och går relativt snabbt, så länge balken inte är för grov. En person van att använda vinkelslipen kan i efterföljande moment grada snittet och förbereda snittytan för svetsning eller målning, med samma skiva.
Gasbränna eller plasmaskära. Alla dessa metode lämpar sig väl när godstjockleken blir lite grövre, de som dessa metoder har gemensamt är att de lämnar en del slag som behöver hanteras och att ett annat verktyg behöver användas för att grada kanterna. Gasbränningen är generellt en metod som är snabbare än flexning, men den har en sämre precision, medan plasman levererar ett snabbt och jämnare resultat.

Borra i stålbalken
Som du kanske vet så finns det balkskruvar där tillverkarna hävdar skruvens borrkapacitet på över otroliga 20 mnm. Låt oss försäkra dig om att du under inga som helst omständigheter kommer vara nöjd med ditt val av borrmetod om du skall skruva i ett par sådana i våra balkar. Vi rekommenderar alltid att du använder magnetborrmaskin. Detta gör vi eftersom stålbalkar är klumpiga och det är oftast lättare att flytta maskinen än balken, undantag finns självklart i väl utrustade verkstäder. Vi rekommenderar att du använder ett HSS metallborr med en 118° vinkel på skären och att du använder dig av någon form av kylmedium. Gradning av borrhålet, för att förhindra sprickor i eventuell ytbehandling, görs med fördel med försänkare.

Efterbehandling av stålbalk
Som vi nämnde i början så har stålbalkarna ett glödskal och det är vanligt förekommande att det även sitter en del ytrost på dem. Oavsätt efterbehandlingsmetod så behöver glödskal och ytrost att avlägsnas. När balkarna galvas, doppas balken först i ett syrabad, där avlägsnas alla orenligheter på kemisk väg. När de skall målas eller lackeras, blästras balkarna oftast i sin helhet. Skall du själv lägga en primer på stålbalken bör du borsta bort all glödska för att inte stora flagor senare skall lossna och blottlägga stålet. Även om du väljer att måla stålbalken med en hammarlack eller hammarlackliknande produkter, behöver glödskalet avlägsnas. Hammarlacken biter alltså enbart på rosten och inte på glödskalet.

Frakt och vikt

UPE stålbalkrar är skrymmande

Balkar faller inom fraktbolagens kategori skrymmande långgods och har därför ett högre fraktpris. Aktuellt fraktpris för din beställning syns omgående i kassafunktionen.

Leverans av UPE stålbalk i hela landet

Via fraktbolag inhandlar vi en transport till din adress, en förutättning när du köper större mängder är att vägen till din adress är farbar för ett större fordon. Tänk även på att balkarna är ett långgods som kräver sidolossning och en vikt som förutsätter truckar eller annan lyftanordning.

Kranbilsleverans i Göteborgsområdet

För leverans inom Göteborgsområdet kör vi ut med någon av våra egna kranbilar. Bilarna är upp till ca 12 meter och det är bra om du kontrollerar att vi kan komma fram överallt och att det inte råder viktbegränsningar för fordon. Är du osäker kan du alltid kontakta vår kundtjänst.

Kranbilsleverans i övriga landet

Vi bokar Kranbilsleveranser i övriga delar av landet vid större mängder och längder, men kan även göra det emot beställning. Vänligen kontakta kundtjänst.

Avhämtning i Göteborgsområdet

Vill du hämta själv på vårt lager i Bohus bistår vi gärna med trucklastning. Har du utstick på balkarna, förser vi dig självklart även med varningsvimpel. Surningsredskap anpassade för standardinfästning på lastbilar och flak finns att köpa hos oss.

Balk Vikt
  1m 6m 12m
 UPE 270 35 214 426
 Enhet kg kg kg

 

Tveka inte att kontakta kundtjänst. Du når oss enkelt antingen via formulär , mail eller telefon 031-352 68 00.