Hem » Beslag » Infästning » Mutter » Mutter Varmförzinkad

Mutter Varmförzinkad

Mutter M6M med metrisk gänga, hållfasthetklass 8 av galvat stål. DIN 934-8 Funderar mycket väl i de flesta typer av utomhusmiljöer. Muttern skall inte användas havsnära, då rekommenderar vi ett rostfritt alternativ, Mutter i A4. Skall heller inte användas i kombination med Aluminium. Varmförzinkat och Aluminium går inte att kombinera utan att det uppstår galvaniska strömmar. Dessa kan med åren bryta ner bultförbandet eller materialet kring förbandet. Mer info

Kontor och lager håller stängt fredag 21 juni (midsommarafton).

skriv ut knapp

Varmförzinkad mutter

I Standardutförande som funderar mycket väl i de flesta typer av utomhusmiljöer. Muttern skall inte användas havsnära, då rekommenderar vi ett rostfritt alternativ, Mutter i A4. Skall heller inte användas i kombination med Aluminium. Varmförzinkat och Aluminium går inte att kombinera utan att det uppstår galvaniska strömmar. Dessa kan med åren bryta ner bultförbandet eller materialet kring förbandet. Muttern är av hållfasthetsklass 8 och lämpad för normal belastning i konstruktioner som inte kräver klassade stålbyggnadsskruv. Mutter är inte lämpad för karorseriförband, då desas oftast kräver klass 10 eller högre.

Teknisk specifikation

Varmförzinkad mutter med sexkantsgrepp och M-gänga (metrisk). DIN 934 hållfasthetsklass 8.

Handelsnamn: Varmförzinkad metrisk sexkantsmutter
Benämning: Galvad mutter
Teknisk förkortning: M6M VFZ
Material: Stål klass 8
Utförande: Varmförzinkat
Norm: DIN 934

Mutter, bult och bricka bör vara i samma material för att förbandet skall fungera som avsett med angivet åtdragningmoment. I tabellen hittar du utöver nyckelvidden och åtdragningmoment, även gängstigningen och mutterhöjd. Observera att dessa angivelser gäller denna muttertyp alltså DIN 934 klass 8.
  M6M8M10M12M16M20 M24
 Gängstigning mm 1 1,25 1,5 1,75 2 2,5 3
 Höjd mm 5 6,5 8 10 11 15 19
 Nyckelvidd mm 10 13 17 19 22 30 36
 Åtdragningsmomnet Nm 9,8 24 47 81 197 385 665
 

Notera att åtdragningsmomentet baseras på skruvens hållfasthetsklass och skall nära, men inte upp till sträckgränsen. I beräkningarna mäste även hänsyn tas till friktionen som skapas, alltså friktionen som skapas mellan förbandsdelarna, i specifik ytbehndling. I detta fall varmförzinkad.

Du kan alltså inte blint förlita dig på värden som finns på din momnetnyckel, utan att kontrollera så att det avser rätt hålfasthetsklass och ytbehnadling. En 4.6 skruv klarar inte värden från en 8.8, medan en skruv med klass 12,9 kräver högre värden. Ytbehandlingens friktion är också avgörande, kontrollera så att vädena du har, stämmer mot mot ytbehandlingen. Blanda inte ytbehandlingar och hållfasthetsklasser.

Du kanske även är intresserad av

Bult Galvad
Bult i lösvikt, Rostfri bult, Varmförzinkad bult, helgängad, delgängad,
C3 illustrion av sexkantskylsa av typen som passar till skallen
Kvalitetsbult metrisk
Info
Bricka
Rund bricka, båtbricka, fjäderbricka, bulldog, tandad bricka, fyrkantsbricka
C1 C3 A4
Varmförzinkad Rostfri obh.
Info
Mutterskydd
Mutterskydd i PE plast. Tåliga ned till -60° med hög motståndskraft emot syror och baser. Passar standardmuttrar
 
Nyckelvidd 8 - 24 mm
Info
Spärrnyckel
Blocknycklar i sats och i lösvikt, ringnyckel, u-ringnyckel, lednyckel, u-spärrnyckel öppen
 
Spärrnyckel Wera
Info