Hem » Stål och Metaller » Kategori

Vägräcke

Vägräcke Kohlswa

Vägräcken av lättare karraktär, lämpade att montera på mindre trafikerade vägar eller som väggskydd i anslutning till byggnader, parkering och industriområden.

Denna vägräckestyp var länge standard på alla svenska vägar, numera ersatt av den tyngre typen vid nyproduktion av stora vägar. Vägräcke Kohlswa är fortfarande i bruk på många vägar och dessa delar kan användas för reparation av befintliga installationer.

Teknisk Specifikation

Vägräcken Kohlswa är CE-märkta och Certifierade, ett krav för att få montera längst vägnätet.
Norm: SS EN 1317-5
Användningsområde: CE märkt vägräcke för nyinstallation på lätt belastade vägar alt. reparation av befintliga installationer
Klacificering Förutsatt c/c 2,0 m mellan stolparna

 • Kapacitetsklass N2
 • Arbetsbredd W5
 • Skaderiskklass A
 • Snöplogsklass 4


Ytbehandling Varmförzinkat stål enligt EN ISO 1461

Montering av Kohlswa vägräcken

Montering av vägräcke sker med hjälp av
 • Nedgrävd stolpe Sigmastång
 • Sigmastånd förankrad i betong
 • Balk direktmonterad på betongfundament

Vägräcke monterat på nedgräd stolpe Sigmastånd

Som standard monteras kohlswa vägräcke på ett sådant sätt att 620 mm av sigmastånd är ovan mark och 880 mm under mark. Stolpen har en totallängd på 1500 mm. Detta ger en höjd på vägräcket som uppfyller senaste kraven i klassifikationen. Mer information hittas i vägverkets äldre ritningar som än idag fungerar väl som vägledande i din installation.

Vägräcke montering på stolpe Sigmastånd förankrad i betong

Om vägräcket skall monteras på betongplatta, skall betongplattan vara minst 205x120x15 mm. Stopen höjd skall fortfarande vara 620 mm, vilket förutsätter att stolpen kapas och monteras på platta, som förankras i betongen.

Montera vägräckencken Kohlswa i betong med sigmastånd och varmförzinkad stålplatta 
fastsatt med betong expander

Bilden ilustrerar vägräckesbalk Kohlswa monterad på stolpe för vägräcke, sigmasstånd. Stolpen för vägräcket är fastsvetsad på en varmförzinkad stålplatta med utstansade hål. En färdig produkt från Montano. Stålplattan är sedan förankrad i betongen med expander skruv.

Gjuta egen plint och förankra stolpen i

 • Installationsdjup 400 mm
 • Min. mått fundament 1300x1300x200mm


Dessa mått är vägledande när det finns ett behov att uppfylla vilkor i standard.

Skarvning av Vägräckessektioner

Standardlängden på lagerlagd Kohlsva vägräckesbalk är 6 meter vilket allt som oftast innebär att den behöver skarvas. Till detta finns ett par olika delar som underlättar arbetet och ger skarvar med perfekt passform.

 • Skarvjärn U
 • Skravjärn PL
 • Tillhörnade bult, mutter och bricka i form av Skarvsatts

Dessa används för att montera ihop två balkdelar. Balkdelarna är förborrade för skarvning i vardera ända och monteras ihop med skarvjänen och bult enligt följande.

Skarvning av vägräcksesektioner innan montering

Viktigt att notera att det skall vara en glipa på 10mm mellan sektionerna av vägräckesbalk, detta för att underlätta expantioner vid temperaturskiftningar. Skarvjärnen har på sin ena sida ovala hål för att underlätta inpassningen. Det är alltså den sida som har runda hål som skall dras åt först, därefter skall anslutande sektion justeras in, innan åtdragning av de bult som sitter i de ovala hålen.


Montera vägräcke - Delarna i profil

1-3. Skarvsats bestående av bult mutter och bricka (Grön)
5. Skarvjärn PL(Rosa)
6. Skarvjärn U (Gul)
7. Kohlswa vägräckesbalk (Blå)

Skarvning mellan sektioner av vägräckesbalk samt ändböj och hörn, sker på samma sätt.

Montera Stolpar på Vägräckessektioner

Stolpen till vägräcket heter Sigmastånd, det har att göra med dess speciella form. Stolpen är 1500mm men kan komma att behöva anpassas i längd beroende på vilken metod för montering av räcket du valt. Själva stolpen är förborrad så att du monterar vägräckesbalken på rätt stolphöjd.

hålbild vägräckesstolpe Sigmastånd För metoder, se sektionen Montering av Kohlswa vägräcken

Själva vägräckesbalken Kohlswa är inte förborrad för Sigmaståndet. Hålen får märkas ut och borras med 18 mm borr (+/- 0,5 mm) med fördel reducerade för standardchuck på handhållna maskiner.

Frakt och Vikt

Vägräckesbalken är skrymmande

Vägräckesbalken faller inom fraktbolagens kategori skrymmande långgods och har därför ett högre fraktpris. Aktuellt fraktpris för din beställning syns omgående i kassafunktionen. De övriga delarna som behövs för skarvning och montering av vägräckena, går att skicka som paket. Men även om varje enskild del kan skickas som paket, är deras vikt sådan att det snabbt blir för tunga och går över till pallgods.

Leverans av vägräcken i hela landet

Via fraktbolag inhandlar vi en transport till din adress, en förutättning när du köper större mängder är att vägen till din adress är farbar för ett större fordon. Tänk även på att vägräckesbalkarna ett långgods som kräver sidolossning och att mängden snabbt bygger upp en vikt som förutsätter truckar. Alternativt kan bunten med balk klippas och de enskilda vägräckesbalkarna handlossas en efter en. Tänk på att varje enskil balk väger 68 kg

Kranbilsleverans inom Göteborgsområdet

För adresser inom Göteborgsområdet kör vi ut med någon av våra kranbilar. Bilarna är upp till ca 12 meter och det är bra om du kontrollerar att vi kan komma fram överallt och att det inte råder viktbegränsningar för fordon. Är du osäker kan du alltid kontakta vår kundtjänst.

Avhämtning av vägräckesbalk på vårt lager i Bohus

Vi bistår med trucklastning om du kommer och hämtar hos oss. Har du utstick på balkarna, förser vi dig självklart även med varningsvimpel. Surningsredskap anpassade för standardinfästning på lastbilar och flak finns att köpa hos oss.

Vägräckesdel Vikt Mått Skrymme
 Vägräckesbalk Kohlswa 68 kg 6000x160mm Långgods 6m
 Stolpe Sigmastånd 11,3 kg  1500x200mm Paket
 Ändböj Kohlswa 11,5 kg   Pallgods
 Innerhörn Kohlswa 10,8 kg 500x500mm Pallgods
 Ytterhörn Kohlswa 11 kg 500x500mm Pallgods
 Skarvjärn U 2,7 kg   Paket
 Skarvjärn PL 0,85 kg   Paket
 Skarvsats Kohlswa 0,5 kg   Paket