2023-12-15
Roffe

Ett bra borr håller en evighet, så länge det används rätt och används för de metaller som det gjorts för. Det är oftast inte fel på borren, utan snarare att de används fel eller att fel borr används.

Vad är HSS, HSS-E, HSS Co5?

Något generaliserat så finns två typer av borr, HSS metallborr och HSS Kobolt metallborr. Båda typerna är tillverkade för att klara av de extrema temperaturerna som uppstår vid borrning av hårda metaller som stål och rostfritt.

Koboltborret, är ett HSS borr förstärkt med kobolt för att ge extra motståndskraft mot värmen. Dessa borr får då ett tillägg till HSS benämningen så som HSS-E eller HSS Co5. Dessa borr är inte det självklara valet för alla metaller, utan rekommenderas enbart för härdade stål eller rostfritt. Borrvinkeln på dessa borr är vanligtvis 135°, vilket inte är optimalt för vanligt förekommande ståltyper.

Ett vanligt HSS Metallborr har en vinkel på 118°, vilket är den optimala vinkeln för att borra i stål. HSS borren har generellt en högre livslängd än HSS Co5 borren, då det inte är lika sköra. Koboltborren klarar inte slag och stötar, ligger de löst i verktygslådan, riskerar de förstöras under transporter.

Vilket skall du använda?

Ett vanligt HSS metallborr, ett märkesborr, från Alpen, Bosch, mfl , räcker långt. Dessa finns till och med att köpa i lågprishandeln, men du får vara kritisk till rekommendationerna dessa butiker ger dig.

tveksamma rekommendationer krin metallborr
Metallborr är till för metaller, ett borr med 135° vinkel är det sämsta tänkbara för plast. Optimalt för plast är 90°, alltså är de vanliga HSS borren på 118°, mer lämpade, men inte alls avsedda för detta. Skall du borra i trä, rekommenderar vi ett träborr, gärna från ett etablerat märke.

Borra som ett proffs – del 1

Har du en handhållen maskin så skall det ändå gå att borra framgångsrikt. Här är ett par tips.

1. Skärpasta, kylvätska eller tom lite olja. Oavsett vad du väljer, så är målet att kyla borret under arbetet och på så sätt bespara skärpan.

2. Dela upp borrningen, skall du ha ett 10mm hål, börja med något mindre. 3, 6 och sedan 10mm. Du spar både maskinen och borren.

3. Ökar storleken på hålet, skall hastigheten minskas. Samma gäller med hårdheten på materialet, ju hårdare, desto lägre hastighet.

4. För stål skall borret ha 118° vinkel på skäret. Rostfritt 135°. Aluminium är ett undantag, vinkeln har marginell betydelse.

5. Matningstryck, överdriv inte, håll det konstant.

  Produkter som nämns i nyheten

 • För handhållna borrmaskiner, 118˚ vinkel på skäret, snabbstål, för stål och m...
  från 25,00 kr
 • Idealiskt för rostfritt stål och handhållna maskiner, industriförpackat. ...
  från 21,25 kr
 • Euroboor skärpasta har en stark vidhäftningshållfasthet som gör den idealisk ...
  375,00 kr
 • Sats med 5 kvalitetsborr för handhållna maskiner med standardchuck från Alpen...
  105,00 kr