Hem » Stål och Metaller » Stångstål » Fyrkantstång » Aluminium Fyrkantstång

Aluminium Fyrkantstång

AW6082-T6 högt motstånd mot korrosion, maskinbearbetas väl, i längder om 3 meter. Denna sort är värmebehandlad i syfte att uppnå ett bättre ytskickt, med ökat motstånd emot korrosion, styrka och hårdhet.

Legeringen AW6082
Är vanlig legering som tyvärr gör avkall på styrkan till förmån för motståndskraften för korrosion. Det är dock den starkaste legeringen i 6000 serien. Det som också skiljer den åt är dess goda egenskaper vid maskinbearbetning. Dess inre struktur gör den svår att producera tunnväggig och ytskiktet är svårt att få till lika fint som med andra legeringar.

Snabbfakta
Lödbarhet - God
Svetsbarhet, Gas - God
Svetsbarhet, Båg - God
Motståndssvetsning - God
Kallformningsförmågan - God
Mekanisk bearbetning - God
Härdningsbar Legering

AW 6082-T6 i 3 meterslängder om inte annat anges Mer info

Aluminium Fyrkantstång

Aluminiumstång i längder om 3 meter, materialkvaliten är AW6082-T6. Denna sort är värmebehandlad i syfte att uppnå ett bättre ytskickt, med ökat motstånd emot korrosion, styrka och hårdhet. Du kan också hitta minder bitar i vårt sortiment med småbitar.

Legeringen AW6082

Är vanlig legering som tyvärr gör avkall på styrkan till förmån för motståndskraften för korrosion. Det är dock den starkaste legeringen i 6000 serien. Det som också skiljer den åt är dess goda egenskaper vid maskinbearbetning. Dess inre struktur gör den svår att producera tunnväggig i stora kvantiteter, men produceras kostnadseffektivt för bearbetningsindustrin. Ytskiktet är svårt att få till lika fint som med andra legeringar.
Snabbfakta
Lödbarhet - God
Svetsbarhet, Gas - God
Svetsbarhet, Båg - God
Motståndssvetsning - God
Kallformningsförmågan - God
Mekanisk bearbetning - God
Härdningsbar Legering

Användningsområden för aluminiumstång
Fackverk, tunnor, flak i lastbilar och kylcontainer och andra konstruktions- och transportapplikationer

Bearbeta Fyrkantsstång

Generellt om Bearbetning av aluminium
Viktigt att notera är att aluminiumets mekaniska egenskaper påverkas avsevärt vid upphettning av materialet. Svetsning är den åtgärd som försvagar materialet mest, i och med det behöver man redan under konstruktionsfasen ta värmens effekter i beaktning.

Kapa aluminiumstång
Aluminium sågas med bandsåg eller klingsåg, kylning är viktig. Skall aluminiumet kapas med vinkelslip så finns det särskilt anpassade kapskivor för aluminium. Det är viktigt att du använder rätt skiva eftersom fel skiva kan orsaka onödigt hög värmeutveckning.

Borra i Aluminium
Aluminium är ett speciellt material och borrning kan i princip ske med vilket metallborr som helst. Har du inga metallborr så rekommendera vi att i så fall köpa vanliga HSS metallborr med en vinkel på borret på 118°. Den enda anledningen till det, är att dessa är billigast, ett dyrare borr som är legerat med kobolt är enbart skörare och ger inga fördelar överhuvudtaget när du borrar i aluminiumet. Det är extra viktigt att har ordentligt med kylning när du borrar i aluminium.

Skruva i aluminium
Huvudregeln är att inte använda varmförzinkad / galvad skruv. Vi rekommenderar rostfri skruv A4, detta pga av tillgängligheten, det relativt låga priset och rostmotståndet. Tänk även på att det kan vara svårt att få till tillräckligt med gänga i rören för att skapa en gänga som håller för belastningar.

Svetsa i aluminium
Legeringen 6082 har god svetsbarhet

Frakt och vikt

Vad väger aluminiumstång

Aluminium fyrkantsstång vikt / st
10 mm 1 kg
12 mm 1,2 kg
15 mm 1,8 kg
20 mm 3,3 kg
25 mm 5,1 kg
30 mm 7,2 kg
35 mm 9,9 kg
40 mm 12,9 kg
50 mm 22,5 kg