Hem » Stål och Metaller » Stålbalk » H balk » HEA Balk 220

HEA Balk 220

har styrd kiselhalt och lämpar sig väl för varmförzinkning. HEA 220 är vanligt förekommande balk. HEA 220 väger 50,5 kg per meter, en 10a väger 510 kg och en 12a väger ca 611 kg. Balken har formen av ett liggande H och är idag den vanligaste H-balken. HEA används ofta som stående pelare men även vid avväxling i byggnadskonstruktioner. Balken lagerförs normalt i standardlängder om 12,1m och kan omgående levereras i hela längder.

Produktbeskrivning

HEA Balk 220 

HEA 220 är vanligt förekommande balk. HEA 220 väger 50,5 kg per meter, en 10a väger 510 kg och en 12a väger ca 611 kg. Balken har formen av ett liggande H och är idag den vanligaste H-balken. HEA används ofta som stående pelare men även vid avväxling i byggnadskonstruktioner. Balken lagerförs normalt i standardlängder om 12,1m och kan omgående levereras i hela längder.
10,1 15,1 meter, tar cirka 1-3 arbetsdagar.

HEA 220 - med Certifika enligt EN 1090

All vår Hea 220 kan levereras med Certifikat. Certifikat krävs om balken skall vara en ingående produkt. Då måste den uppfylla kraven enligt EN 1090. Vår varuflöde är Certifierat och om du behöver cert på din balk, uppger du det vid beställning. Certifikat kan inte efterbeställas.

Teknisk Specifikation

Handelsnamn: Hea Balk 220
Benämning: Hea 220
Material: Stål S355J2
Utförande: Varmvalsad stålbalk
Yta: Obehandlad
Norm: EN 10025-2:2004
Toleranser: EN 10034
Längd: +100/-0mm
Rakhet: ≤HEA 360 L x 0.0015
Vikt: +/-4%
Höjd: h≤400 +4.0/-2.0 mm
Bredd: b≤325 +/-4.0 mm
Svetsning: Obehandlad Hea 220 går bra att svetsa utan förvärmning, lämpligt tillsatsmaterial är Autrod 12.64 alternativt OK 48.00, OK 55.00 eller likvärdigt.
Ytbehandling:
Målning: Balken är varmvalsad och kan ha rester av glödskal, för optimal yta krävs blästring.
Varmfözinkning: Hea 220 har styrd kiselhalt och lämpar sig väl för varmförzinkning.
Montano har ett stort utbud av Varmförzinkad balk för omgående leverans.
Kaptolerans enligt EN 1090-2
Kaptyp A: Vinkeltoleransen vid rakkap är 0,5° vilket i denna bredd inte ger en avvikels på längdtoleranserna som för korta längder börjar på +/-2mm och ökar med längden.

Toleransklass Toleranser för kapad längd av HEA 220 enligt EN 1090-2
  6-400mm 401-1000mm 1001-2000mm 2001-4000mm 4001-8000mm 8001-12000mm 12001-16000mm
Klass 1 +/-2,0mm +/-2,1mm +/-2,2mm +/-2,4mm +/-2,8mm +/-3,6mm +/-4,4mm
               

Övriga kaptyper: Dubbla avvikelsen på tabellen för längdtoleranserna

Kapa stålbalk, kaptyper enlig SS 812607
Kaptyp A Kaptyp B   HEA Dimensioner
Skiss HEA stålbalk kapad med kaptyp A Skiss HEA stålbalk kapad med kaptyp B Observera
Längden mäts alltid på den längsta delen av balken. Vinklar utgår från basen och kaptyp A är 90°
Skiss HEA stålbalk dimensioner
Balk Tvärsnittsmått Area och massa
  h b t d R F A A-liv Vikt
 Hea 220 210 220 11,0 7 18 1,26 6434 1316 50,5
 Enhet mm mm mm mm mm mm m2/m mm2 kg/m

Bearbetning av stålbalkar

Generellt om stålbalk

Stålbalkar produceras under extrem värme och valsas till sin slutliga form. Lämnas balkarna obehandlade kommer de att ha ett glödskal som rostar och med tiden lossna för att synliggöra de underliggande stålet. När du instalerar en obehandlad balk i synlig läge kommer denna balk under överskådelig tid att smula och smutsa ner sin omgivning. Om du installerar den utomhus kommer den även att lämna rostfläckar, rinnande avlagrningar, på underliggande material. En obehandlad balk som lämas utsatt för väder och vind kommer ändå inte tappas sin bärighet under överskådelig tid.

Kapa stålbalk
Att kapa en stålbalk handlar om de förutsättningar man har, det finns lika många sätt att kapa dem på som det finns kapredskap. Balkarna är såpass skrymmande vilket gör att det bästa sättet att kapa oftast utgår från vart man kan lägga balken.
Flexa, eller kapa med vinkelslip. Det finns vinkelslipar anpassade för skivor av en större storlek än va de flesta är vana vid. Med en 230mm skiva kommer man med enkelhet åt och igenom hela balken. Att kapa med vinkelslip är en metod som fungerar väl och går relativt snabbt, så länge balken inte är för grov. En person van att använda vinkelslipen kan i efterföljande moment grada snittet och förbereda snittytan för svetsning eller målning, med samma skiva.
Gasbränna eller plasmaskära. Alla dessa metode lämpar sig väl när godstjockleken blir lite grövre, de som dessa metoder har gemensamt är att de lämnar en del slag som behöver hanteras och att ett annat verktyg behöver användas för att grada kanterna. Gasbränningen är generellt en metod som är snabbare än flexning, men den har en sämre precision, medan plasman levererar ett snabbt och jämnare resultat.

Borra i stålbalken
Som du kanske vet så finns det balkskruvar där tillverkarna hävdar skruvens borrkapacitet på över otroliga 20 mnm. Låt oss försäkra dig om att du under inga som helst omständigheter kommer vara nöjd med ditt val av borrmetod om du skall skruva i ett par sådana i våra balkar. Vi rekommenderar alltid att du använder magnetborrmaskin. Detta gör vi eftersom stålbalkar är klumpiga och det är oftast lättare att flytta maskinen än balken, undantag finns självklart i väl utrustade verkstäder. Vi rekommenderar att du använder ett HSS metallborr med en 118° vinkel på skären och att du använder dig av någon form av kylmedium. Gradning av borrhålet, för att förhindra sprickor i eventuell ytbehandling, görs med fördel med försänkare.

Efterbehandling av stålbalk
Som vi nämnde i början så har stålbalkarna ett glödskal och det är vanligt förekommande att det även sitter en del ytrost på dem. Oavsätt efterbehandlingsmetod så behöver glödskal och ytrost att avlägsnas. När balkarna galvas, doppas balken först i ett syrabad, där avlägsnas alla orenligheter på kemisk väg. När de skall målas eller lackeras, blästras balkarna oftast i sin helhet. Skall du själv lägga en primer på stålbalken bör du borsta bort all glödska för att inte stora flagor senare skall lossna och blottlägga stålet. Även om du väljer att måla stålbalken med en hammarlack eller hammarlackliknande produkter, behöver glödskalet avlägsnas. Hammarlacken biter alltså enbart på rosten och inte på glödskalet.

Kapskiva för vinkelslip för stål och rostfritt

Kapskiva för stålbalk

125mm och 230mm Kapskiva för kapning i stålbalk - Flera tjocklekar, tunn för den erfarne lite tjockare för övriga

Proffskiva för vinkelslip

Info

Plasmaskärare portabel

Plasmaskärare

Plasmaskärare för handskärning i stålbalk. Portabel plasma flyttas enkelt på plats och skär snabbt.

Plasmaskärare portabel

Info

125mm Sliprondel för vinkelslip för rostfritt

Stålborste för vinkelslip

Roterande stålbosten 125mm för montering på vinkelslip och borstar effektivt av glödskal och avlägsnar ytrost.

125 mm för vinkelslip

Info

Magnetborrmaskin weldon

Magnetborrmaskin

För kärnborr och spiralborr med weldon fäste, kompletta sätt med väska, maskin och tillhörande behållare för kylmedium

Stadigt för stålbalk

Info

Kärnborr 55 långt

HSS Kärnborr Metall

HSS Kärnborr, i olika längder. Kvalitetsborr för stål med hög prestanda och lång livslängd.

Kärnborr Weldon för stål

Info

Alpen HSS Metallborr

Metallborr för stål och galvat

HSS Metallborr, för standarchuck på borrmaskiner. 118° vinkel på skären, anpassad för stål och varmförzinkat stål.

HSS Metallborr proffskvalite

Info

Skärpasta 1 kg

Kylning vid borrning

Med starkt vidhäftningförmåga idealisk för horisontellt arbete. Förhindrar överhettning av borr och ökar sågbladens livslängd.

Skärpasta kyler effektivt

Info

Svetshjälm

Svetshjälm

Svetskärmar och slipvisir, med eller automatisk avbländning, med eller utan friskluftsagregat med ställbart luftflöde.

I alla prisklasser

Info

Frakt och vikt

HEA balk är skrymmande

Balkar faller inom fraktbolagens kategori skrymmande långgods och har därför ett högre fraktpris. Aktuellt fraktpris för din beställning syns omgående i kassafunktionen.

Leverans av HEA balk i hela landet

Via fraktbolag inhandlar vi en transport till din adress, en förutättning när du köper större mängder är att vägen till din adress är farbar för ett större fordon. Tänk även på att balkarna ett långgods som kräver sidolossning och en vikt som förutsätter truckar. Varje meter av balken väger över 50 kg och blir ganska snabbt svårhanterlig.

Kranbilsleverans i Göteborgsområdet

För leverans inom Göteborgsområdet kör vi ut med någon av våra egna kranbilar. Bilarna är upp till ca 12 meter och det är bra om du kontrollerar att vi kan komma fram överallt och att det inte råder viktbegränsningar för fordon. Är du osäker kan du alltid kontakta vår kundtjänst.

Kranbilsleverans i övriga landet

Vi bokar Kranbilsleveranser i övriga delar av landet vid större mängder och längder, men kan även göra det emot beställning. Vänligen kontakta kundtjänst.

Avhämtning i Göteborgsområdet

Vill du hämta själv på vårt lager i Bohus bistår vi gärna med trucklastning. Har du utstick på balkarna, förser vi dig självklart även med varningsvimpel. Surningsredskap anpassade för standardinfästning på lastbilar och flak finns att köpa hos oss.

 

Tveka inte att kontakta kundtjänst. Du når oss enkelt antingen via formulär , mail eller telefon 031-352 68 00.