Hem » Stål och Metaller » Stålbalk » H balk » HEA Balk 320

HEA Balk 320

HEA 320 är grov, men valigt förekommande balk. HEA 320 väger 97,6 kg per meter, en 10a väger altså ca 986 kg och en 12a väger över 1181 kg. Balken har formen av ett liggande H och är idag den vanligaste H-balken. HEA används ofta som stående pelare men även vid avväxling i byggnadskonstruktioner. Balken lagerförs normalt i standardlängder om 12,1 meter, som tar cirka 1-3 arbetsdagar. Mer info

Semesterstängt 12 juli - 2 augusti, order inkommande under perioden levereras ut i turordning i augusti.

skriv ut knapp

HEA 320

HEA 320 är grov, men valigt förekommande balk. HEA 320 väger 97,6 kg per meter, en 10a väger altså ca 986 kg och en 12a väger över 1181 kg. Balken har formen av ett liggande H och är idag den vanligaste H-balken. HEA används ofta som stående pelare men även vid avväxling i byggnadskonstruktioner. Balken lagerförs normalt i standardlängder om 12,1 meter, som tar cirka 1-3 arbetsdagar.

All vår HEA 320 kan levereras med Certifikat. Certifikat krävs om balken skall vara en ingående produkt. Då måste den uppfylla kraven enligt EN 1090. Vår varuflöde är Certifierat och om du behöver cert på din balk, uppger du det vid beställning. Certifikat kan inte efterbeställas. 

Handelsnamn: Hea Balk 320
Benämning: HEA 320
Material: Stål S355J2
Utförande: Varmvalsad stålbalk
Yta: Obehandlad
Norm: EN 10025-2:2004
Toleranser: EN 10034
Längd: +100/-0mm
Rakhet: ≤HEA 360 L x 0.0015
Vikt: +/-4%
Höjd: h≤400 +4.0/-2.0 mm
Bredd: b≤325 +/-4.0 mm
Svetsning: Obehandlad HEA 320 går bra att svetsa utan förvärmning, lämpligt tillsatsmaterial är Autrod 12.64 alternativt OK 48.00, OK 55.00 eller likvärdigt.
Ytbehandling:
Målning: Balken är varmvalsad och kan ha rester av glödskal, för optimal yta krävs blästring.
Varmfözinkning: HEA 320 har styrd kiselhalt och lämpar sig väl för varmförzinkning.
Montano har ett stort utbud av Varmförzinkad balk för omgående leverans

Kaptolerans enligt EN 1090-2
Kaptyp A: HEA 320 har en bredd på 300 mm, vinkeltoleransen vid rakkap är 0,5° vilket i denna bredd påverkar längden på balken med +/- 2,61 mm. Detta är alltså balkens bredd som ger en avvikelse från standardtoleranserna i tabellen, där längdtoleranserna för korta längder börjar på +/-2mm. Något som kan uppfattas som en avvikelse från standard vid första anblicket i tabellen.

Tabell avläses genom att jämföra i vilket intervall din önksade längd finns, därefter hittar du toleransen i raden nedan.
  Toleranser för kapad längd av HEA 100 enligt EN 1090-2
 6-400401-10001001-20002001-40004001-80008001-1200012001-16000
Klass 1 2,61* 2,61 2,61 2,61 2,80 3,60 4,40
  +/-mm +/-mm +/-mm +/-mm +/-mm +/-mm +/-mm

* Vinkeltoleransen vid denna bredd på balk ger en godkända avvikelse på 2,61mm istället för som lägst 2,00mm
Övriga kaptyper: Dubbla avvikelsen på tabellen för längdtoleranserna med lägsta längdtolerans vid girkapning på 5,22 mm

 Bilderna illustrerar de vanligaste kaptyperna, enlig SS 812607
Kaptyp AKaptyp B   HEA Dimensioner
Skiss HEA stålbalk kapad med kaptyp A Skiss HEA stålbalk kapad med kaptyp B Observera
Längden mäts alltid på den längsta delen av balken. Vinklar utgår från basen och kaptyp A är 90°
Skiss HEA stålbalk dimensioner
BalkTvärsnittsmåttArea och massa
  hbtdRFAA-livVikt
 Hea 320 310 300 15.5 9.0 27 1.76 12440 2511 97,6
 Enhet mm mm mm mm mm mm m2/m mm2 kg/m

Bearbetning av stålbalkar

Generellt om stålbalk

Stålbalkar produceras under extrem värme och valsas till sin slutliga form. Lämnas balkarna obehandlade kommer de att ha ett glödskal som rostar och med tiden lossna för att synliggöra de underliggande stålet. När du instalerar en obehandlad balk i synlig läge kommer denna balk under överskådelig tid att smula och smutsa ner sin omgivning. Om du installerar den utomhus kommer den även att lämna rostfläckar, rinnande avlagrningar, på underliggande material. En obahandlad balk som lämas utsatt för väder och vind kommer ändå inte tappas sin bärighet under överskådelig tid.

Kapa stålbalk
Att kapa en stålbalk handlar om de förutsättningar man har, det finns lika många sätt att kapa dem på som det finns kapredskap. Balkarna är såpass skrymmande vilket gör att det bästa sättet att kapa oftast utgår från vart man kan lägga balken.
Flexa, eller kapa med vinkelslip. Det finns vinkelslipar anpassade för skivor av en större storlek än va de flesta är vana vid. Med en 230mm skiva kommer man med enkelhet åt och igenom hela balken. Att kapa med vinkelslip är en metod som fungerar väl och går relativt snabbt, så länge balken inte är för grov. En person van att använda vinkelslipen kan i efterföljande moment grada snittet och förbereda snittytan för svetsning eller målning, med samma skiva.
Gasbränna eller plasmaskära. Alla dessa metode lämpar sig väl när godstjockleken blir lite grövre, de som dessa metoder har gemensamt är att de lämnar en del slag som behöver hanteras och att ett annat verktyg behöver användas för att grada kanterna. Gasbränningen är generellt en metod som är snabbare än flexning, men den har en sämre precision, medan plasman levererar ett snabbt och jämnare resultat. Av alla dessa metoder är sågning att föredra då metoden är snällas mot balkens kanter och är enda metod som inte kräver en nogrann kontroll av dessa samt att den inte förstör eventuell ytbeläggning.

Borra i stålbalken
Som du kanske vet så finns det balkskruvar där tillverkarna hävdar skruvens borrkapacitet på över otroliga 20 mnm. Låt oss försäkra dig om att du under inga som helst omständigheter kommer vara nöjd med ditt val av borrmetod om du skall skruva i ett par sådana i våra balkar. Vi rekommenderar alltid att du använder magnetborrmaskin. Detta gör vi eftersom stålbalkar är klumpiga och det är oftast lättare att flytta maskinen än balken, undantag finns självklart i väl utrustade verkstäder. Vi rekommenderar att du använder ett HSS metallborr med en 118° vinkel på skären och att du använder dig av någon form av kylmedium. Gradning av borrhålet, för att förhindra sprickor i eventuell ytbehandling, görs med fördel med försänkare.

Efterbehandling av stålbalk
Som vi nämnde i början så har stålbalkarna ett glödskal och det är vanligt förekommande att det även sitter en del ytrost på dem. Oavsätt efterbehandlingsmetod så behöver glödskal och ytrost att avlägsnas. När balkarna galvas, doppas balken först i ett syrabad, där avlägsnas alla orenligheter på kemisk väg. När de skall målas eller lackeras, blästras balkarna oftast i sin helhet. Skall du själv lägga en primer på stålbalken bör du borsta bort all glödska för att inte stora flagor senare skall lossna och blottlägga stålet. Även om du väljer att måla stålbalken med en hammarlack eller hammarlackliknande produkter, behöver glödskalet avlägsnas. Hammarlacken biter alltså enbart på rosten och inte på glödskalet.

Frakt och vikt

HEA balk är skrymmande

Balkar faller inom fraktbolagens kategori skrymmande långgods och har därför ett högre fraktpris. Aktuellt fraktpris för din beställning syns omgående i kassafunktionen.

Leverans av HEA balk i hela landet

Via fraktbolag inhandlar vi en transport till din adress, en förutättning när du köper större mängder är att vägen till din adress är farbar för ett större fordon. Tänk även på att balken är ett långgods som kräver sidolossning och en vikt som förutsätter truckar. Varje meter av balken väger över 60 kg vilket ganska snabbt blir svårhanterligt.

Kranbilsleverans i Göteborgsområdet

För leverans inom Göteborgsområdet kör vi ut med någon av våra egna kranbilar. Bilarna är upp till ca 12 meter och det är bra om du kontrollerar att vi kan komma fram överallt och att det inte råder viktbegränsningar för fordon. Är du osäker kan du alltid kontakta vår kundtjänst.

Kranbilsleverans i övriga landet

Vi bokar Kranbilsleveranser i övriga delar av landet vid större mängder och längder, men kan även göra det emot beställning. Vänligen kontakta kundtjänst.

Avhämtning i Göteborgsområdet

Vill du hämta själv på vårt lager i Bohus bistår vi gärna med trucklasstning. Har du utstick på balkarna, förser vi dig självklart även med varningsvimpel. Surningsredskap anpassade för standardinfästning på lastbilar och flak finns att köpa hos oss.

 

Tveka inte att kontakta kundtjänst. Du når oss enkelt antingen via formulär , mail eller telefon 031-352 68 00.