Hem » Stål och Metaller » Stångstål » Rundstång » Syrafast Slipad Rundstång

Syrafast Slipad Rundstång

Centerlesslipad syrafast rundstång Längd 3 meter h9 tolerans, minustolerans mot grundmått. Mer info

Semesterstängt 12 juli - 2 augusti, order inkommande under perioden levereras ut i turordning i augusti.

skriv ut knapp

Syrafast Slipad Rundstång 1.4404 h9 Centerlesslipad

Syrafast Slipad Rundstång med kvalité EN 1.4404 är ett syrabeständigt molybdenlegerat material som står mot korrosion, lämplig att använda vid tuffare utomhusmiljöer och industrier. Syrafast Slipad Rundstång har god svetsbarhet och lämplig vid enklare bearbetning. Denna stång är centerlesslipad grit 320. Syrafast innebär att det är rostfritt. Fast eftersom rostfritt har en tendens att rosta i vårt klimat erbjuder vi även en rostfri syrafast variant av de flesta material. Det syrafasta innehåller än mindre än rostfritt av sådan som gör att det rostar.

Teknisk Specifikation

Handelsnamn: Rostfri centerlesslipad rundstång h9
Benämning: Syrafast slipad rundstång
Teknisk förkortning:
Material: 1.4404
Utförande: h9,
Yta: Centerlesslipad
Norm: EN 10272
Tolerans: EN 10278
Längd: +100/-0mm
Rakhet: Pilhöjd max 1mm/m
Tjocklek: -0.052/+0 mm
Svetsning: God svetsbarhet med tillsatsmaterial anpassat för rostfritt/syrafast.
Bearbetning: Enklare bearbetning.
Ytbehandling
Målning: lämplig
Varmförzinkning: Zink fastnar ej på rostfritt och vilket kan utnyttjas för att täcka stålpartier man vill ha fria från zink. Det tex är vanligt att tappen i ett gångjärn som skall varmförzinkas görs i rostfritt.
Användningsområde: Används i utomhusmiljöer och inom industrin.

Bearbetning av syrafast centerlesslipad rundstång h9

Generellt om rostfritt / syrafast stål
All form av bearbetning av rostfritt bör ske med redskap anpassade för rostfria material, detta i syfte att hålla det rostfria okontaminerat av kolstål eller annat som kan orsaka rostbildning. Om du slipar eller kapar i ett rostande material, kan mindre partiklar av detta material fastna i det rostfria och därmed orsaka rostbildning. Du skall alltså inte använda ett redskap på rostfritt som du tidigare använt på vanligt kolstål.

Kapa rundstången
Stången kapas enklast i bandsåg eller klingsåg, men går med fördela att kapa även med vinkelslip.

Maskinbearbetning av rundstången
Enklare bearbetning går bra, men man bör ha med sig att stålet i sig är hårt och vilket kan föra med sig förhöjd temperatur vid bearbetning. Alla redskap bör alltså vara anpassade för de temperaturerna, tex genom att vara legerade med kobolt eller titan. Kylning bör tillföras i tillräckliga mängder och hastigheten i bearbetningen bör minskas avsedvärd.

Borra i rostfritt
Att borra i rostfritt kräver ett borr med 130-135° vinkel på skären. Eftersom rostfritt är hårt kommer du att ha en ökande värmeutveckling, detta förutsätter kobolt eller titallegerade borr, exempelvis HSS Kobolt metallborr. Vi rekommenderar kylning i form av skärpasta eller skärvätska och varvtal som minskar med hålets storlek. Vi har en speciell sida en sammanfattning på borrhastigheterna för olika material. Tänk på att ett HSS Kobolt Metallborr är skört och känsligare för slag, hantera och transportera det varsamt, släng inte bara ner det löst i verktygslådan.

Svetsa i stången
Stången är fullt svetsbar, men för att bibehålla sina rostfria egenskaper bör anpassat tillsatsmaterial användas och ytan betas efter svetsningen.