Rostfria Rör

Rostfria rör

För att förenkla ditt sökande i vårt utbud av rostfria rör så har vi delat in alla rostfria rör i olika kategorier baserat på dess form, legerig samt ytbehandling.

Rostfritt rör vs Syrafast rör

Rostfria rör kommer i två olika rostfria material, vanligt rostfritt och syrafast. Syrafast är en form av rostfritt där halten av de som gör att det rostar minskats ytterligare. Vid det här laget så kanske du förstår att vanliga rostfria rör, faktiskt rostar. Men att det inte rostar lika lätt som vanligt kolstål, som brukar benämnas som stål. Vanligt rostfritt har lite olika namn, beroende på vad som producerats. A2, ASIS 304 eller 1.4301 är vanliga benämningar. Den senaste används när det gäller rostfria rör, 1.4301.

Syrafasta stål har ofta benämningen A4 eller ASIS 316. Men när det gäller Rostfria rör så är det 1.440 som gäller. Oftast tillkommer det ytterligare en slutsiffra tex 1.4401 eller 1.4404 beroende på det rostfria rörets legering.

Slipat rör vs obehandlat rör

Vårt sortiment av rostfria rör kommer antingen obehandlat eller slipat. De slipade rostfria rören är slipade för att få till ett tilltalande ytskick, vilket är viktigt när röret utgör en synlig konstruktion. Rörens primära användningsområde är alltså estetiskt tilltalande konstruktioner av ickebärande karraktär så som räcken, ledstänger eller annan form av avgränsare.

De Obehandlade rostfria rören är inte till för att vara visuellt tilltalande. De rostfria rörens verkliga syfte och användningsområde beror på vilken standard de följer. Som de syrafastarunda rör vi har som följer EN 10217-7, eller EN 10305-5. 10217-7 är standarden för svetsade rör av stål för tryckkärlsändamål medan EN 10305-5 är Stanadarden för kallbearbetatade kalibrerade svetsade precisionsstålrör. Dessa rör beställs ibland av kunderna med Certifikat, men bara om den produkten eller processen kräver delar som följer vissa standarder och att detta kontrolleras.

Runda rör vs fyrkantsrör

Jag kan vid detta laget ana besvikelsen hos en del läsare. Det kommer inte något klockrent svar rörande hållfasthetens beroende på formen. Det är en fråga som enklast besvaras med halvlögnen att formen inte påverkar hållfastheten. Du får välja rör efter vad du skall ha det till, standarderna för rör förklarar vilka krav det ställs på rören, alltså vad de skall klara av. Men det är inte heller riktigt så enkelt att om ett rör följer den standarden, så vet du att det är rätt, det måste göras konstrutionsberäkningar och slutligen så kanske det inte är ett rör man skall ha.