Nyheter
I januari fyller vi på med ett nytt och utökat sortiment av skriftnycklar. Dessa kommmer komplettera våra automatiska skiftnycklar från Wera och finnas i tre olika kategorier.
• Lågpris skiftnyckel
• Ergonomisk skiftnyckel
• Industriell skiftnyckel
Vad är en automatisk skiftnyckel
Det blir ganska naturligt att besvara detta först, då nyckeltypen inte är vanligt förekommande och få känner till den.
Wera har en självjusterande nyckel som likt skiftnyckeln passar flera dimensioner, oavsett mm eller tum. Den omfamnar
skruvskallen och din åtdragningsrörelse tajtar till käftarna runt skruvskallen.
Denna nyckeltyp har sedan länge ingått i vårt sortiment och användarna av den säger sig vara nöjda.
Skiftnyckel Lågpris
Som vårt lågprismärke har vi tidigare salufört en Spansk skiftnyckel, från Irega. Denna är nu utgående och ett par mindre dimensioner finns kvar i lager och säljes till kunder som besöker vår butik. Den nya lågprisskiftnyckeln kommer från Teng Tools och följer självklart gällande ISO standard. Vi upplever den att vara något bättre konstruerad, då förskjutningsmekanismen inte sticker ut och stör i trånga utrymmen. Prisvärd modell, som följer ISO-standard och har en bra design.
Skiftnyckeln har mekaniskmen förskjuten åt stängt läge, så att den sticker ut när den är stängd och inte sticker ut
störande i utfällt läge, medan du använder den.
Skiftnyckel Ergonomisk
Skiftnyckel utrustad med gummibeklätt ergonomiskt utformat skaft för behagligt arbete. Hadtaget är glidfritt och käftarna är vinklade för bättre åtkomlighet.
Skiftnyckel som följer ISO standard men som tar hänsyn till användarens komfort, i detta utförande med gummibeklädd
handtag, för ökad komfort.
Skiftnyckel Industriell
För verkstad eller industi, denna skiftnyckel fokuserar på att tillgodose den vana användarens behov. Inte bara genom att utformningen anpassats för att arbeta bort det som vanligen irriterar utan också genom utformningen av handtaget. Ergonomiskt och isolerande utan att täcka kanterna på verktyget.
Skiftnyckel med stor fokus på effektivitet och användarens komfort. Försedd med dubbla hål för verktygssäkring
för att passa induviduell smak.
-
Självåtdragande nyckel med spärrskaftsliknande funktion, för alla skallar ino...från 378,75 kr
-
2024 års sortiment inkommer i Januari I flera storlekar, av CV stål med stort...från 200,00 kr
-
Ergonomisk, svartoxiderad skiftnyckel utrustad med halkfritt skaft. Måttskala...från 345,00 kr
-
Ergonomiskt, isoleande och glidfritt, käftarna är vinklade för bättre åtkomli...från 345,00 kr
Produkter som nämns i nyheten
Ett bra borr håller en evighet, så länge det används rätt och används för de metaller som det gjorts för. Det är oftast inte fel på borren, utan snarare att de används fel eller att fel borr används.
Vad är HSS, HSS-E, HSS Co5?
Något generaliserat så finns två typer av borr, HSS metallborr och HSS Kobolt metallborr. Båda typerna är tillverkade för att klara av de extrema temperaturerna som uppstår vid borrning av hårda metaller som stål och rostfritt.
Koboltborret, är ett HSS borr förstärkt med kobolt för att ge extra motståndskraft mot värmen. Dessa borr får då ett tillägg till HSS benämningen så som HSS-E eller HSS Co5. Dessa borr är inte det självklara valet för alla metaller, utan rekommenderas enbart för härdade stål eller rostfritt. Borrvinkeln på dessa borr är vanligtvis 135°, vilket inte är optimalt för vanligt förekommande ståltyper.
Ett vanligt HSS Metallborr har en vinkel på 118°, vilket är den optimala vinkeln för att borra i stål. HSS borren har generellt en högre livslängd än HSS Co5 borren, då det inte är lika sköra. Koboltborren klarar inte slag och stötar, ligger de löst i verktygslådan, riskerar de förstöras under transporter.
Vilket skall du använda?
Ett vanligt HSS metallborr, ett märkesborr, från Alpen, Bosch, mfl , räcker långt. Dessa finns till och med att köpa i lågprishandeln, men du får vara kritisk till rekommendationerna dessa butiker ger dig.
Metallborr är till för metaller, ett borr med 135° vinkel är det sämsta tänkbara för plast. Optimalt för plast är 90°, alltså är de vanliga HSS borren på 118°, mer lämpade, men inte alls avsedda för detta. Skall du borra i trä, rekommenderar vi ett träborr, gärna från ett etablerat märke.
Borra som ett proffs – del 1
Har du en handhållen maskin så skall det ändå gå att borra framgångsrikt. Här är ett par tips.
1. Skärpasta, kylvätska eller tom lite olja. Oavsett vad du väljer, så är målet att kyla borret under arbetet och på så sätt bespara skärpan.
2. Dela upp borrningen, skall du ha ett 10mm hål, börja med något mindre. 3, 6 och sedan 10mm. Du spar både maskinen och borren.
3. Ökar storleken på hålet, skall hastigheten minskas. Samma gäller med hårdheten på materialet, ju hårdare, desto lägre hastighet.
4. För stål skall borret ha 118° vinkel på skäret. Rostfritt 135°. Aluminium är ett undantag, vinkeln har marginell betydelse.
5. Matningstryck, överdriv inte, håll det konstant.
-
För handhållna borrmaskiner, 118˚ vinkel på skäret, snabbstål, för stål och m...från 28,75 kr
-
Idealiskt för rostfritt stål och handhållna maskiner, industriförpackat. ...från 21,25 kr
-
Euroboor skärpasta har en stark vidhäftningshållfasthet som gör den idealisk ...375,00 kr
-
Sats med 5 kvalitetsborr för handhållna maskiner med standardchuck från Alpen...105,00 kr
Produkter som nämns i nyheten
Rostfritt är ett mycket vilseledande samlingsnamn för en massa olika ståltyper. Där alla rostar olika mycket. Vi reder ut sorterna, så du kan handla rätt.
Rostfritt är inte ett material, utan en uppsjö av olika material. Dessa har en mängd olika benämningar som beror på deras sammansättning. Sammansättningen beror på vad du som användare skall göra med det rostfria. Något förenklat grupperas sorterna i två huvudgrupper.
Rostfritt A2 och syrafast A4.
Dessa namn är vanligt förekommande på färdiga produkter, så som grillgaller, skruv eller verktyg. Benämningen A2 är vanlig på produkter för inomhusmiljöer, din diskbänk är troligen A2. Däremot är prylarna du vanligen använder på båten eller generellt utomhus, brukar vara A4 och kallas ibland för syrafasta. Dessa skiljer sig från vanligt rostfritt, genom att man blandat i någon metall som försvårar rostangreppet ytterligare.
Vilket skall du använda?
Det Beror helt på var du använder det. I en torr ren inomhusmiljö, som ett kök, då räcker troligen A2. Utomhus i vårt klimat är A4 rekommenderat. Men frågan är om det räcker. I norra svergie är det torrt där gär det bra. Resterande landet, i städer eller nära smutsiga industrier, kan även A4 utsättas för rostangrepp. Partiklarna fastnar i alla små repor och skapar en oestetiskt ytliga rostangrepp. I dessa miljöer måste ytan blankpoleras, så smuts får svårare att fastna, Men ibland räcker inte ens det, utan kräver regelbunden rengöring, avfettning och torkning.
När det bara står att det är rostfritt
Tyvärr så är det vanligt att kvalitén på det rostfria materialet inte skrivs ut, detta görs som oftast av olika skäl. Produkten du köper är av sämsta rostfria kvalité, något man troligtvis inte vill skylta med. Producenten använder det material som går att få tag på och då kan kvalitén mellan batcher, eller tom inom variera. Men det troligen vanligaste är att produkten antas användas i en normal torr inomhusmiljö. Bestick är ett bra exempel, troligen sämsta tänkbara rostfria och håller ändå en evighet vid normal användning.
Den rostfria grillen, är den för utomhusbruk?
Grillen, en produkt som de flesta avser använda utomhus, har trotts de, oftast inte kvalitén på det rostfria stålet utskriven. Friskrivningen i manualer är ganska omfattande och kan täcka ytrost pga. höga halter av salt och ironiskt nog höga temperaturer. Kontrollera därför noggrant vad du köper.
Det kommer dröja långt tid innan en rostfri grill rostar igenom, men ytlig rost kan komma hastigare än vad du tror. En rostfri grill är långt ifrån underhållsfri.
Andra benämningar, ASIS 316
Benämningen 316 är synonym med A4. Motsvarigheten till A2 är ASIS 304. Ibland kan det även finnas en bokstav bakom benämningen, vilket anger legeringen. Dessa benämningar är mindre vanlig, men förekommer på halvfabrikat, alltså rostfria detaljer som är bearbetade och skall monteras. Exempelvis en räckesdetalj eller båtbeslag.
Färgen kan avslöja kvalitén
När du köper helgängad stång, eller rundstål, så kan ändarna vara målade. Detta är ett sätt att särskilja A4 från A2. Rostfritt A4 målas röd medan rostfri A2 målas blå. Användningen av färg är även vanligt förekommande vid användningen av ASIS benämningar. Men lite inte blint på färgen, kontrollera även dokumentationen.
Rostfritt A4 målas röd medan rostfri A2 målas blå.
Namn med långa sifferkombinationer 1.4404
När du stöter på rostfritt med en sifferkombination som börjar på 1.4xxx så vet du att det är ett stål legerat på ett specifikt sätt för att ge vissa egenskaper. Egenskaper som du kanske inte är intresserad av, men som är viktiga för den som bearbetar stålet. Det finns syrafasta sorter som går att svetsa men som tappar rostmotstånd vid för höga temperaturer, andra som inte är lämpade att svetsas, men håller sitt rostmotstånd bättre. Huvudregeln är att 1.44xx är syrafast A4 och 1.43xx är vanligt rostfritt A2.
De olika rostfria materialen grupperade efter tillhörighet och färgkod.
Rostfritt | |
---|---|
Rostfritt | Syrafast |
A2 | A4 |
ASIS 304 | ASIS 316 |
1.4301 | 1.4401 |
1.4302 | 1.4402 |
1.4303 | 1.4403 |
mfl. | mfl. |
Insändares inspirationsbilder - Svarta kattens svets & smide
Detta lilla men ack så viktiga räcke fungerar som en vitalt säkerhetsdetalj vid en vindsingång i en privatbostad från 60-talet. Lena på Svarta kattens svets och smide, fick en skiss och en förfrågan om att producera ett räcke i klassiskt smide. Kunden tyckte att smide skulle passa husets stil, men förövrigt fick Lena fria händer.
Räcket är omfattat av präglad plattstång, där emellan har Lena valt en hamrad stav med kula.
Stav Prag, som vi kallar den finns i två utföranden, med enkel kula eller dubbelkula. Lena har valt att kombinera dessa för att smakfullt bryta av mönstret. Själva handledaren utgörs av inramingen och avslutet är producerat i samma grundmaterial som det omfattande ramverket. Avslutet som finns som färdig produkt, präglad korr, har Lena tillsynes proffesionellt införlivat i överliggaren utan synliga skarvar.
Eftersom räcket skulle monteras inomhus i en torr idealisk miljö fanns det heller ingen anledning till en fördyrande rostskyddsbehandling. I detta utförande valde Lena att användas sig av Hammarlack. En enkel avborstning av glödskalet var ända som krävdes innan, för att få till en varaktigt vacker yta. Hammarlacken är en speciel sorts färg som inte kräver avlägsnande av rost eller grundmålning. Färgen fungerar bra även vid uppfräschning av befintliga smideskonstruktioner.
Lena håller normalt till i Lödöse, norr om Göteborg. Vill du se mer vad Lena har gjort, besök Svarta kattens svets och smide på facebook.
Har du byggt något du vill dela med dig av, maila oss gärna.
-
med enkel eller dubbel kula. Hamrad ur fyrkantstång och används som utfyllnin...från 125,00 kr
Produkter som nämns i nyheten
Ulf har producerat detta trapp- och balkongräcke i en lada i Kungsbacka. Ladan fungerar som vinterförvaring för båtar och trappan är minst sagt anpassade för just dessa. Det krävs inte någon särskild vild fantasi för att inse att lokalerna fungera mer än bara vinterförvaring. Inventarierna skvallrar om att detta utrymme används flitigt till diverse aktiviteter och trappan med västkuststolparna är inte bara en nödvändig säkerhetsdetalj, utan också en smakfull del av inredningen.
Om tillverkaren och tillverkningen
Till vardags driver Ulf ett företag, hans yrkesutövande är inte relaterat till varken denna typ av konstruktioner eller ens svetsning. Detta gjorde mig extra nyfiken med tanke på att jag granskat svetsfogarna så gott jag kunnat. Den blanka ytan gör att minsta lilla borde synas och jag ser inga skavanker. För att vara gjord av någon som inte gör detta till vardags, så är detta ett mästerverk. Väl medveten om att hans val av ytbehandling, har Ulf omsorgsfullt täckt svetsfogarna med kemisk metall och därefter slipat. Hålbilden på stolparna, har han efter att ha trätt igenom rören och svetsat, fixat till med ett Sikaflex liknande material, innan lackering. Resultatet talar för sig själv.
Trappräcke
Det intressanta i denna konstruktion och det första jag tänkte på, var hur Ulf lös stabiliteten i stolparna. Vanligen förbinds stolparna med massiv stång eller rör, vilken ger dem stabilitet. I detta fall har Ulf valt att förbind dem med en tross, något som verkligen gör trappan, men samtidigt ställer helt andra krav på infästningen. Varje enskild stolpes stabilitet förlitar sig blint på sin egen infästning. Här finns inga som helst marginaler att fuska till det, ens en gnutta.
Infästningen har dolts med en bas som trätts på stolpen för att sedan skylla hålet som stolpen stoppats ner i. För att åstadkomma stabileitet har en 95x95 kloss skruvats fast i vangstycket. Borrats med lämplig diameter och till en 1/3 fyllts med epoxy. Stolpen har sedan försiktigt tryckts ner och överflöd av epoxy omsorgsfullt avlägsnats.
Trossen har inte bara en visuell funktion, den öppnar också upp för smidiga lösningar. Som att förste trossen med ändbeslag med hake, vilket ger en lyxig känsla och en obstrukionsfri passage till båtarna.
Balkongräcket har Ulf försett med en fast handledare av handelsrör. Stolpen som han valt har 3 hål för genomföring, detta har gett ett avgränsning med ca 30 cm mellanrum horisontellt. Måttet mellan stolparna ger en tillräcklig stabilitet till räcket. Fallhöjden är ett par meter, vilket gör att en sviktande ledstång kan ge obehangskänslor.
Vi kan se hur fiffigt räckets stabiliteten förstärkts med det horisontella rören. Genom att skjuta in rören i väggen skapas ytterligare tre infästningspunkter som stabiliserar konstruktionen ytterligare.
Förutom trossen och avslutet, hittar du samtliga delar i vårt ordinarie sortiment. Behöver du hjälp att identifiera delarna, vänligen kontakta kundtjänst.
Har du byggt något du vill dela med dig av, maila oss gärna.
-
Västkuststolpe producerad av rundstål Ø30 Höjd 1200mm med 3st hål. Hålen är Ø...760,00 kr
-
Svetsade stålrör med inre sömn, ingen gänga och öppna ändar. Avsedda för m...från 175,50 kr
-
Svetsböj Typ A Model 3D 90° P235TR2 sömlös av tryckkärlskvalite obehandlad, ...från 13,75 kr
-
Svetsböj Typ A Model 5D 90° P235TR2 sömlös av tryckkärlskvalite obehandlad. ...från 47,50 kr
-
Rund massiv stålkula i obehandlat stål. Går bra att varmförzinka (varmgalvani...från 12,50 kr
-
tillverkad av gjutet stålgods för att täcka ingjutningshål på smideskonstrukt...från 27,50 kr
Produkter som nämns i nyheten
Insändares inspirationsbilder - LL Svets och Mekaniska
LL Svets och Mekaniska från Älvängen producerade och monterade ett modernt smidesräcke med grind i trendiga färger till lekplatsen på Kungahälla Shoppingcenter.
Räckesstolparna är producerat av rostfritt fyrkantsrör 40x40mm. Mellan stolparna är det obehandlat sträckmetall kantad med plattstång, dessa mittsektioner är sedan fastsvetsade i räckesstolparna och därefter är helheten lackad. Den vita handledaren till räcket är producerad i tre sektioner, ursprunget till denna är ett obehandlat handelsrör.
Delningen av handledaren är för möjliggöra en smidig öppning av grinden. Lars har även varit tvungen att anpassa ledstångshållaren som håller överliggaren. I sitt originalutförande är denna symmetrisk, men det är inget som en kapskiva och en lamellrondell snabbt inte kunnat fixa. Själva grinden är samma fyrkanstsrör i rostfritt som i stolparna, dessa är försedda svetsgångjärn med mässingssprint.
Lars håller normalt till i Älvängen, norr om Göteborg. Vill du se mer av vad Lars & Co har byggt, besök LL Svets och Mekaniska på Instagram.
Har du byggt något du vill dela med dig av, maila oss gärna.
-
Svetsbar, möjligt att valsa, obehandlad yta, för lätt belastade konstruktione...från 251,13 kr
-
Perforerad plåt, sträckt, så att perforeringen bildar hål, obehandlad, galvad...från 1195,00 kr
-
Svetsade stålrör med inre sömn, ingen gänga och öppna ändar. Avsedda för m...från 175,50 kr
-
Med slitbricka av mässing, kapsling svetsbar av stål, går att galva alt ytbeh...från 27,50 kr