Insändarbilder för inspiration

2021-01-21
Roffe

 

Insändares inspirationsbilder - Svarta kattens svets & smide

Detta lilla men ack så viktiga räcke fungerar som en vitalt säkerhetsdetalj vid en vindsingång i en privatbostad från 60-talet. Lena på Svarta kattens svets och smide, fick en skiss och en förfrågan om att producera ett räcke i klassiskt smide. Kunden tyckte att smide skulle passa husets stil, men förövrigt fick Lena fria händer.

Räcket är omfattat av präglad plattstång, där emellan har Lena valt en hamrad stav med kula.

Stav Prag, som vi kallar den finns i två utföranden, med enkel kula eller dubbelkula. Lena har valt att kombinera dessa för att smakfullt bryta av mönstret. Själva handledaren utgörs av inramingen och avslutet är producerat i samma grundmaterial som det omfattande ramverket. Avslutet som finns som färdig produkt, präglad korr, har Lena tillsynes proffesionellt införlivat i överliggaren utan synliga skarvar.

Räcke som fallskydd vid vindstrappa Ytbehandling av smide med Hammarlack

Eftersom räcket skulle monteras inomhus i en torr idealisk miljö fanns det heller ingen anledning till en fördyrande rostskyddsbehandling. I detta utförande valde Lena att användas sig av Hammarlack. En enkel avborstning av glödskalet var ända som krävdes innan, för att få till en varaktigt vacker yta. Hammarlacken är en speciel sorts färg som inte kräver avlägsnande av rost eller grundmålning. Färgen fungerar bra även vid uppfräschning av befintliga smideskonstruktioner.

Lena håller normalt till i Lödöse, norr om Göteborg. Vill du se mer vad Lena har gjort, besök Svarta kattens svets och smide på facebook.

Har du byggt något du vill dela med dig av, maila oss gärna.

    Produkter som nämns i nyheten

  • med enkel eller dubbel kula. Hamrad ur fyrkantstång och används som utfyllnin...
    från 125,00 kr
2020-12-15
Roffe

Ulf har producerat detta trapp- och balkongräcke i en lada i Kungsbacka. Ladan fungerar som vinterförvaring för båtar och trappan är minst sagt anpassade för just dessa. Det krävs inte någon särskild vild fantasi för att inse att lokalerna fungera mer än bara vinterförvaring. Inventarierna skvallrar om att detta utrymme används flitigt till diverse aktiviteter och trappan med västkuststolparna är inte bara en nödvändig säkerhetsdetalj, utan också en smakfull del av inredningen.

trappräcke med västkuststolpe

 

Om tillverkaren och tillverkningen
Till vardags driver Ulf ett företag, hans yrkesutövande är inte relaterat till varken denna typ av konstruktioner eller ens svetsning. Detta gjorde mig extra nyfiken med tanke på att jag granskat svetsfogarna så gott jag kunnat. Den blanka ytan gör att minsta lilla borde synas och jag ser inga skavanker. För att vara gjord av någon som inte gör detta till vardags, så är detta ett mästerverk. Väl medveten om att hans val av ytbehandling, har Ulf omsorgsfullt täckt svetsfogarna med kemisk metall och därefter slipat. Hålbilden på stolparna, har han efter att ha trätt igenom rören och svetsat, fixat till med ett Sikaflex liknande material, innan lackering. Resultatet talar för sig själv.

trappräcke med västkuststolpe

 

Trappräcke
Det intressanta i denna konstruktion och det första jag tänkte på, var hur Ulf lös stabiliteten i stolparna. Vanligen förbinds stolparna med massiv stång eller rör, vilken ger dem stabilitet. I detta fall har Ulf valt att förbind dem med en tross, något som verkligen gör trappan, men samtidigt ställer helt andra krav på infästningen. Varje enskild stolpes stabilitet förlitar sig blint på sin egen infästning. Här finns inga som helst marginaler att fuska till det, ens en gnutta.

Infästningen har dolts med en bas som trätts på stolpen för att sedan skylla hålet som stolpen stoppats ner i. För att åstadkomma stabileitet har en 95x95 kloss skruvats fast i vangstycket. Borrats med lämplig diameter och till en 1/3 fyllts med epoxy. Stolpen har sedan försiktigt tryckts ner och överflöd av epoxy omsorgsfullt avlägsnats.

Trossen har inte bara en visuell funktion, den öppnar också upp för smidiga lösningar. Som att förste trossen med ändbeslag med hake, vilket ger en lyxig känsla och en obstrukionsfri passage till båtarna.

balkongräcke smide västkuststolpe

 


Balkongräcket har Ulf försett med en fast handledare av handelsrör. Stolpen som han valt har 3 hål för genomföring, detta har gett ett avgränsning med ca 30 cm mellanrum horisontellt. Måttet mellan stolparna ger en tillräcklig stabilitet till räcket. Fallhöjden är ett par meter, vilket gör att en sviktande ledstång kan ge obehangskänslor.

Vi kan se hur fiffigt räckets stabiliteten förstärkts med det horisontella rören. Genom att skjuta in rören i väggen skapas ytterligare tre infästningspunkter som stabiliserar konstruktionen ytterligare.

balkongräcke smide västkuststolpe

 

Förutom trossen och avslutet, hittar du samtliga delar i vårt ordinarie sortiment. Behöver du hjälp att identifiera delarna, vänligen kontakta kundtjänst.

Har du byggt något du vill dela med dig av, maila oss gärna.

    Produkter som nämns i nyheten

  • Västkuststolpe producerad av rundstål Ø30 Höjd 1200mm med 3st hål. Hålen är Ø...
    760,00 kr
  • Svetsade stålrör med inre sömn, ingen gänga och öppna ändar. Avsedda för m...
    från 175,50 kr
  • Svetsböj Typ A Model 3D 90° P235TR2 sömlös av tryckkärlskvalite obehandlad, ...
    från 13,75 kr
  • Svetsböj Typ A Model 5D 90° P235TR2 sömlös av tryckkärlskvalite obehandlad. ...
    från 47,50 kr
  • Rund massiv stålkula i obehandlat stål. Går bra att varmförzinka (varmgalvani...
    från 12,50 kr
  • tillverkad av gjutet stålgods för att täcka ingjutningshål på smideskonstrukt...
    från 27,50 kr
2020-09-18
Roffe

 

Insändares inspirationsbilder - LL Svets och Mekaniska

LL Svets och Mekaniska från Älvängen producerade och monterade ett modernt smidesräcke med grind i trendiga färger till lekplatsen på Kungahälla Shoppingcenter.

Räcke och grind till lekpats

Räckesstolparna är producerat av rostfritt fyrkantsrör 40x40mm. Mellan stolparna är det obehandlat sträckmetall kantad med plattstång, dessa mittsektioner är sedan fastsvetsade i räckesstolparna och därefter är helheten lackad. Den vita handledaren till räcket är producerad i tre sektioner, ursprunget till denna är ett obehandlat handelsrör.

Vit handledare med modifierad ledstångshållare Vit handledare av handelsrör

Delningen av handledaren är för möjliggöra en smidig öppning av grinden. Lars har även varit tvungen att anpassa ledstångshållaren som håller överliggaren. I sitt originalutförande är denna symmetrisk, men det är inget som en kapskiva och en lamellrondell snabbt inte kunnat fixa. Själva grinden är samma fyrkanstsrör i rostfritt som i stolparna, dessa är försedda svetsgångjärn med mässingssprint.

Lars håller normalt till i Älvängen, norr om Göteborg. Vill du se mer av vad Lars & Co har byggt, besök LL Svets och Mekaniska på Instagram.

Har du byggt något du vill dela med dig av, maila oss gärna.

    Produkter som nämns i nyheten

  • Svetsbar, möjligt att valsa, obehandlad yta, för lätt belastade konstruktione...
    från 251,13 kr
  • Perforerad plåt, sträckt, så att perforeringen bildar hål, obehandlad, galvad...
    från 1195,00 kr
  • Svetsade stålrör med inre sömn, ingen gänga och öppna ändar. Avsedda för m...
    från 175,50 kr
  • Med slitbricka av mässing, kapsling svetsbar av stål, går att galva alt ytbeh...
    från 27,50 kr